1 de 10
PRESSUPOSTOS

L'Ajuntament de Tarragona prepara uns pressupostos de «contenció», marcats per la pujada dels costos energètics i l'IPC

Les inversions previstes als comptes se centren en els projectes dels fons europeus ja concedits que sumen més de 9MEUR

Pla general de la façana de l'Ajuntament de Tarragona | ACN
per Reusdigital.cat, Tarragona | 30 de novembre de 2022 a les 18:25 |
L'Ajuntament de Tarragona planteja un pressupost de "contenció" per a l'exercici de 2023. El govern municipal treballa amb uns comptes marcats per l'increment de la despesa energètica, dels sous dels funcionaris i dels interessos bancaris -amb més de 2 milions d'euros-, així com per l'augment dels contractes municipals indexats en l'IPC, com ara el de la neteja que significa pagar un milió d'euros més. "En total, representa pagar quinze milions d'euros més en tots aquests increments de costos. Una xifra que condiciona les polítiques pressupostàries", ha afirmat el conseller Jordi Fortuny. Pel que fa al capítol d'inversions, se centra en els projectes ja concedits dels fons europeus, que suposen una inversió municipal de 9.220.169,82 euros.

El conseller de Serveis Generals, Govern Obert, Neteja i Banc de la Ciència i el Coneixement, Jordi Fortuny, ha explicat que l'increment dels sous dels funcionaris representa un 5%, que es tradueix en un augment de 2.850.000 euros respecte als salaris d’aquest any i també ha assenyalat que els costos energètics s'han disparat. "Pagarem el doble. És a dir, passarem de 3,5 milions a 7 milions", ha afegit Fortuny. L'equip de govern treballa amb unes xifres econòmiques "gens favorables" des de fa temps pel fet que el cost de l’energia s’hagi encarit, amb l'augment "desorbitat" del preu de tots els derivats del petroli, el gas i l'energia elèctrica.

A més, també ha influït en els números municipals l’increment de l'Índex de Preus al Consum, de les despeses financeres, de materials o l’augment del Capítol I de despeses. "Aquest fort increment de despeses no s'ha pogut compensar amb un increment proporcional dels ingressos a través de la pujada d'impostos, ja que els mateixos afectarien la població en general i a les empreses de Tarragona, que des de l'any 2020 estan patint els efectes d'una greu crisi que no poden veure empitjorada per un augment excessiu de la seva càrrega fiscal", ha sostingut el regidor.

Per aquesta raó, el consistori està elaborant un pla de contenció que permeti afrontar aquesta situació sense perjudicar els serveis bàsics, el qual prioritzarà la racionalització de la despesa corrent de l'Ajuntament i les inversions que a curt termini suposin estalvi energètic. En paral·lel, el govern ha elaborat un pla d'estalvi energètic que consisteix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum en edificis municipals. Les més immediates seran a la Caserna de la Guàrdia Urbana, a l'Escola i Llar d'Infants del César August, a l'edifici de la Tabacalera i la piscina de Riu Clar. El cost estimat de la redacció dels projectes és de 15.000 euros.

També s'ha previst la instal·lació de plaques solars amb sistemes de bateries al Palau Municipal, a l'Escola i Llar d'Infants del Miracle, a la Tabacalera, al Club de Futbol Campclar i a les escales mecàniques del Palau de Congressos. Així mateix, s'anirà substituint l'enllumenat dels edificis municipals per tipologia LED. Aquest pla d'estalvi energètic s'anirà ampliant progressivament a la resta d'instal·lacions esportives, educatives i edificis públics.

Inversions per a l'any 2023En el capítol d'inversions, la inversió municipal serà de 9.220.169,82 euros que corresponen als projectes dels fons europeus ja concedits. A banda, l'altre eix d'inversions es destinarà a l'impuls de les plaques solars en instal·lacions esportives i a la substitució de la il·luminació actual en leds. Concretament, implicarà una inversió de 425.000 euros i un estalvi de 107.257 euros anuals.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: