1 de 10
FAUNA

La CHE localitza 546 caragols maçana i 273 postes al tram inferior de l'Ebre

La CHE finalitza la campanya 2022 per lluitar contra el caragol massana en el tram inferior del riu Ebre

Dos exemplars de caragol maçana i una posta, al fons. | Jordi Marsal / ACN ( Arxiu)
per Aguaita, Miravet | 29 de novembre de 2022 a les 13:27 |
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic - MITECO) ha conclòs esta tardor la campanya de control de caragol massana (Pomacea spp.) en el tram del riu Ebre comprés entre Miravet i Tortosa (Tarragona).

Com a conclusió general, no s'han localitzat no s'han localitzat postes de caragol massana en la zona de domini públic hidràulic que gestiona la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Però s'han intensificat els treballs en el límit amb el domini marítim terrestre, on si s'han trobat 546 exemplars i 273 postes, per a controlar allí a l'espècie i evitar una nova invasió del domini públic hidràulic.

Les campanyes de control del Caragol massana al Baix Ebre es realitzen entre maig i novembre. Pel que fa a 2022, els treballs s'han centrat en dos tipus d'accions:

- Prospecció dels marges del riu Ebre des de Miravet fins a Amposta, amb la supervisió en piragua de tots dos marges (prospeccions diürnes i nocturnes).

- Treballs de control amb retirada de postes i caragols en els focus existents. Els treballs de control s'han centrat en diversos punts, el més septentrional és el focus de Miravet, en el qual es va implantar una població molt nombrosa entre 2014 i 2017 i en la qual després d'anys de la seua absència s'ha donat per erradicada.

El focus intermedi, fins al Barranc de Sant Antoni, a Tortosa. I durant este any s'ha treballat des del Barranc de Sant Antoni fins a l'embarcador del Club de rem de Campredó, a Tortosa. És en este últim tram és on s'han trobat exemplars i postes i és el que cal continuar supervisant perquè no s'estenguen aigües amunt. 

Ebre SostenibleEsta campanya respon als eixos de gestió de l'Organisme per un Ebre Sostenible. En concret respon a l'eix 3 de treballs per a aconseguir el bon estat potencial de les masses d'aigua, que inclou les accions de vigilància i control d'espècies invasores en col·laboració amb les Administracions competents en Medi Ambient.
 

Exemplars de caragol poma al riu Ebre Foto: ACN


Els altres quatre eixos són la millora del coneixement (que comporta la realització d'un millor diagnòstic i definició de mesures futures); la millora general de la gestió (apostant per l'eficiència); la renovació de la visió de la dinàmica fluvial i la garantia de subministrament als usos essencials.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: