1 de 10
ENTREVISTA

Daniel Rubio: «No som flor d'un estiu; hem fet camí i tenim votants lleials»

L'alcaldable d'Ara Reus encara els comicis del 2023 amb l'objectiu de ser el primer partit municipalista en assolir una alcaldia de més de 100.000 habitants

Daniel Rubio encapçalarà de nou la llista d'Ara Reus | Estel Romeu
per Estel Romeu, Reus | 30 de novembre de 2022 a les 08:00 |
Daniel Rubio (Reus, 1981) va ser proclamat, dies enrere, alcaldable d'Ara Reus a les eleccions municipals de 2023. L'any 2019, en els anteriors comicis, ja va encapçalar la llista de la formació municipalista tot havent acumulat experiència al govern de l'ajuntament de la capital del Baix Camp. De l'actual mandat, tot i que ha estat "marcat per la covid", destaca el "gran compliment" del programa amb el qual el seu partit va concórrer a la cita electoral de farà quatre anys. 

- Finals del 2022, encarant la recta final del mandat. Quina valoració en faria?

- Ha estat un mandat marcat per la Covid, després de molts anys de recuperació econòmica de l'ajuntament, en què hem hagut de prioritzar els plans de reactivació en l'àmbit social i econòmic de la ciutat.

Ara, el mandat ja l'encarem amb el tancament d'aquests últims sis mesos, en què les regidories que hem gestionat tenen un gran compliment del nostre programa electoral. Hem fet més amb menys, som un partit de gestió, hem sigut eficients i hem demostrat tenir capacitat de fer projectes innovadors.

- Quins són aquests projectes que han dut a terme dins del govern?

- En l'àmbit de la seguretat, encapçalat per la regidora Dolors Vázquez, hem modernitzat la plantilla amb la dotació de drons i nova maquinària que ha permès que la Guàrdia Urbana sigui molt més moderna i eficient. A més de la incorporació de nou personal, ja que tancarem el mandat amb 15 agents més. És insuficient perquè sabem que el repte era molt més alt, però en les àrees que gestionem, hi hem fet millores. La regidora Vázquez ha fet aquesta feina no només en la Guàrdia Urbana, sinó també dels agents de Protecció Civil, que tenen una nova seu i nous vehicles.

En l'àmbit de Medi Ambient, el projecte estrella ha estat Reus Energia amb la implementació d'energia solar fotovoltaica que estem fent en els àmbits domiciliari, o l'àmbit industrial, i professional. També la captació d'aquests dos milions d'euros dels fons Next Generation amb la comunitat energètica Agro-Reus, que ha sigut el projecte millor cofinançat de l'estat i el segon de Catalunya més important pel que fa a potència energètica.

I això ho hem aconseguit amb una col·laboració publicoprivada i 23 naus: és el projecte que ens ha fet visibles dins de la transició energètica a escala nacional, perquè Reus ara mateix és un referent.

- Vostè repetirà com a cap de llista. 

- Sí, l'executiva m'ha acompanyat des del primer dia i és una decisió personal que fins a l'últim moment me l'he rumiat molt perquè implica una dedicació de 365 dies les 24 hores al dia. Però em sento molt fort, il·lusionat i tinc un bon equip.

La conjuntura social és diferent de la dels últims anys, que vam patir una política nacional que va aixafar la política municipal i això també va fer que el nostre partit potser no acabés d'enlairar-se com s'esperava. Però, fent una lectura de com va anar el 2019, va ser un èxit, perquè vam continuar pujant en nombre de vots i mantenint els regidors, tot i que van ser les pitjors condicions democràtiques: un partit municipalista que no té presència en la política nacional un mes després de les eleccions generals, amb el record de vot molt recent i en ple procés independentista.

Vam demostrar que hem sigut capaços de ser com alguns diuen una anomalia democràtica: ens hem fet un espai en la política municipal des de fa 12 anys i això no és fruit de l'atzar. Hem demostrat que no som flor d'un estiu, que hem fet camí, que tenim múscul i votants lleials. I jo crec que ara, que el procés ha perdut força i que sembla que es parla d'altres qüestions, hi ha un perfil de votant que està reconvertint-se i que ens veu com una opció totalment viable.

"Som l'únic partit municipalista que actualment està present en un ajuntament de més de 100.000 habitants"


- Quin objectiu es marquen de cara les eleccions del 2023?

- Bé, el nostre objectiu és assolir l'alcaldia. Hi ha un desencís global amb una baixada de participació molt gran. Nosaltres, que hem sigut sempre un partit del dia a dia, de persona a persona, ja fa 12 anys que estem treballant amb aquesta política de proximitat. Estem veient que hi ha molta gent que ara escull o prefereix una opció més aviat municipalista, que no pas de partit nacional, i això ens fa pensar que encarem unes eleccions amb moltes garanties, a més que com a candidat em sento molt preparat.

Tinc un gran equip, una gran executiva i una militància compromesa, l'equip creu en el projecte, creu en les persones que estem al davant i, per tant, el repte és treure el millor resultat de la ciutat de Reus i aconseguir l'alcaldia, que seria la primera vegada que un partit municipalista assolís l'alcaldia d'una ciutat de més de 100.000 habitants. I poso això de manifest perquè som l'únic partit municipalista que actualment està present en un ajuntament de més de 100.000 habitants.

- Repetiria un govern com l'actual?

- Sempre diem que al nostre partit hi té entrada gairebé tothom, no tothom, gairebé tothom. I això vol dir que dins de la nostra militància tenim gent que opina de diverses maneres. Som un partit que ha demostrat representar el 80% de la ciutadania de Catalunya o el 80% de la ciutadania de Reus i ens situem al centre liberal, fins i tot en la socialdemocràcia. Som capaços de crear ponts des del centre, sigui més cap a l'esquerra o més cap a la dreta, fet que ens dona la possibilitat de teixir unions amb altres partits polítics.

Ens sentim molt còmodes amb un govern com l'actual, però sens dubte, lluitarem per tenir la màxima representativitat i aconseguir, aquesta vegada, el pes més específic del que és l'alcaldia recaigui en el nostre partit. A partir d'aquí, hem d'esperar els resultats electorals i fer totes les sumes. Volem defensar els interessos reals de la ciutadania com tenir una sanitat assegurada, centres d'educació de nivell, bones infraestructures, i connectivitat. Des del nostre partit, busquem que tota aquella gent que està desencisada ens faci un vot de confiança perquè som el vot de seguretat.

- Ha comentat alguns dels aspectes que vol abordar des del govern, però quins són els eixos principals del seu programa?

- El nostre programa electoral es divideix en quatre àmbits: administració i seguretat, comerç i indústria, serveis a les persones i medi ambient i sostenibilitat. Els reptes de la ciutat ara mateix passen des de l'adequació i l'adaptació de la via pública fins a la mobilitat sostenible, començar per les qüestions bàsiques com fer voreres per on passin persones en cadira de rodes fins a arribar a grans projectes.

Tenim també propostes com la simplificació administrativa, més seguretat, més neteja o més campanyes de civisme que ens permetin tenir una ciutat molt més ordenada. Portem qüestions d'infraestructures com la connexió amb el barri Gaudí, que és un repte que ja portàvem fa quatre anys i que tornarem a ficar damunt de la taula. Crec que anem d'allò més micro a allò més macro, partint de les primeres necessitats per continuar amb els projectes més grans com la sostenibilitat, les taules de reactivació i el pla d'impuls econòmic.

"No penso que, com en el marc futbolístic, s'hagin de fer grans fitxatges, sinó que tenim gent bona dins del partit"


- Aquests comicis seran els primers en què Ara es presentarà juntament amb el PDeCAT. Què n'espera, del pacte?

- D'aquest pacte ja estem veient el creixement territorial que està tenint Ara, que fins al 2019 estava present en una trentena de municipis i ara estem palpant les fortaleses que tenen els dos projectes. Per una part, Ara, que és una marca nova municipalista amb una implantació territorial a la demarcació de Tarragona de gairebé 9.000 vots. De l'altra, el PDeCAT, que ha sigut un partit hegemònic en els últims anys i que ens aporta una xarxa de regidors i alcaldes que estan veient en aquest projecte una marca nova. Som una marca fresca que representa i dona cobertura a aquest espai de centre liberal.

Jo crec que hem sabut sumar aquests dos esforços i això ens aportarà coses molt positives més enllà de la representativitat. Actualment, ja estem en més de 100 llistes per tot Catalunya i el repte és arribar a les 300, que jo crec que d'aquí al mes d'abril, que és quan es tanquen, ens presentarem a totes les capitals de comarca i a les quatre capitals de demarcació. Jo represento Ara Catalunya i és qui es presentarà a Reus, en aquest cas és el PDeCAT qui s'incorpora a Ara. Veurem alguns perfils que representen aquest sector més convergent i històric, però sent Ara Reus la marca que es presentarà a les eleccions municipals.

Però no serà l'única marca: Centrem ja va anunciar la setmana passada que veia amb bons ulls el fet de poder entrar a la coalició de prepacte local. Per tant, amb aquesta voluntat naixem i, avalant la nostra trajectòria, sent un partit que forma part de la història del nostre municipi.

- Respecte a l'anunci del pacte entre Ara Reus i PDeCAT, com valora la reacció de l'alcalde Pellicer?

- Bé, no em toca a mi respondre perquè no és el meu partit i no em pertoca dir com han anat o no han anat les converses d'un partit que no és el meu. Des d'una perspectiva personal, crec que hi ha hagut un punt de precipitació, però en tot cas ho he de respectar.

Jo sempre diré que l'alcalde Pellicer ha estat i és un molt bon alcalde que ha demostrat tenir aquesta capacitat d'entesa amb diverses forces polítiques. Ell sap que el seu partit i el seu soci més lleial ha estat Ara Reus, però em va dir que, entenent què és un projecte que a mi m'ajuda a créixer en l'àmbit nacional, discrepa des del punt de vista polític.

- I de cara a tancar llistes, ja té més noms? 

- No hem parlat encara de llistes, ja que hem presentat el candidat i estem confeccionant els equips de treball, que és d'on sortirà la llista. No penso que, com en el marc futbolístic, s'hagin de fer grans fitxatges, sinó que tenim gent bona dins del partit que l'ha fet créixer. Per tant, és possible que hi hagi alguna incorporació més independent amb un perfil més professional, però ja tenim un molt bon equip preparat i, com que som un partit que representa la ciutadania, la nostra militància és molt plural i també representa Reus.

És un equip que estarà totalment preparat des del punt de vista de formació, però també de ganes de treballar i de dedicar els millors anys de les nostres vides a la ciutat de Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: