1 de 10
LLENGUA

Un programa pretén augmentar l’ús oral del català entre l’alumnat

Impulsat pel CPNL, "De l’aula al carrer" s'ha desenvolupat durant les últimes setmanes amb estudiants que no usen la llengua de manera habitual

El programa s'ha concebut per fomentar l'ús del català fora de l'aula | ND
per M.B., Reus, Catalunya | 2 de desembre de 2022 a les 08:00 |
Aquest passat dijous ha tingut lloc l’última de les sessions del projecte De l’aula al carrer. Es tracta d'una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que pretén augmentar l’ús oral del català entre a l’alumnat i animar-los a emprar la llengua que aprenen fora de l’aula. De l’aula al carrer, en fase de pilotatge, té en el CPNL de Reus un dels set centres de Catalunya on s’està desenvolupant.

En aquestes sessions, la primera de les quals va ser el 17 de novembre, "es fa un treball de reflexió i es donen estratègies i eines per poder incrementar l'ús diari personal del català d'acord amb el nivell de competència i mantenir el català en interaccions diverses". Uns 90 alumnes de sis cursos diferents van participar en una sessió preliminar per conèixer de primera mà el projecte.

Sessió a l'Orfeó ReusencA posteriori han estat assistint a les sessions presencials 16 alumnes "amb moltes ganes de parlar en català fora de l’aula", metre que 14 més es van inscriure a les sessions en línia que s’imparteixen de forma centralitzada des del CPNL. Els assistents a les sessions presencials han estat repartits en dos grups en funció del percentatge d’ús diari del català que han declarat. Els que declaren emprar el català entre un 0 i un 25% del seu dia a dia han fet una última sessió, el passat dijou, a l’Orfeó Reusenc, per conèixer una entitat de la ciutat.

Segons dades de l’Enquesta d’usos lingüístics del 2018, un 94,4 % de la població de Catalunya entén el català i un 81,2 % el sap parlar però només un 36,1 % declaren que la seva llengua habitual és el català. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: