1 de 10
OPINIÓ

Les arestes de la globalització

« La invasió d'Ucraïna deixa al descobert un cert fracàs de la globalització, que hagués estat una bona idea comercial si tots els països tinguessin un marc polític estable i racional»

per Xavier Guarque, Reus, Catalunya | 28 de novembre de 2022 a les 12:08 |
Entre moltes altres conseqüències, la invasió d'Ucraïna deixa al descobert un cert fracàs de la globalització. No tothom té gas i petroli, és cert, però gairebé tothom podria estar en condicions per produir les primeres matèries, les més bàsiques, per l'alimentació humana. I els indrets on podrien tenir més dificultats en aquest sentit el que s'hauria de fer és potenciar-los, ajudar a desenvolupar les seves possibilitats.

La globalització mundial podia ser una molt bona idea comercial si tots els països del món estiguessin en un marc polític estable i racional, civilitzat, vaja. En el moment en què l'afany de poder, les competències, les geoestratègies, prevalen perquè hi ha un negoci armamentístic on els més poderosos hi beuen, dependre de les importacions per atendre els mercats deixa a la intempèrie el consum interior i, en molts casos, queda per veure si fins i tot la supervivència de més d'un país, com per exemple, d'Àfrica, on, possiblement per interessos aliens a ells, els hem acostumat a abastir-se de les seves primeres matèries d'alimentació mitjançant la importació.

Es pot començar a visualitzar que la globalització és com una bola no regularment rodona i amb arestes que quan hi ha pendents no la deixen circular pel mig, més aviat va rebotant de paret a paret.

El poder és descarnat, insaciable, salvatge i, quan es té, no té control possible perquè això és el mateix poder. Les ratlles vermelles de l'ètica, de la moral, de la humanització, de la racionalitat, són precisament el punt de partida de l'existència de les elits polítiques, militars, financeres i empresarials, per acumular, insaciablement més poder. I, en aquest sentit, no hauríem de parlar dels Bill Gates, Elon Musk o Jeff Bezos que, aparentment, semblen els «amos» del món. Aquests són els que surten els primers a les llistes de riquesa acumulada. Més aviat hauríem de centrar-nos on realment es marquen les coordenades per a tot el món, com per exemple el Fòrum Mundial de Davos o les «còmiques» cimeres sobre el canvi climàtic.

No ens hem d'estranyar que del «Nou Ordre Mundial» sorgeixin guerres, pobresa i fam, epidèmies, destrucció ecològica... i restriccions de drets i llibertats, que són els seus grans enemics. I que políticament avanci alarmantment l'extrema dreta arreu. Imatge legal i democràtica que amaga ments diabòliques i violentes per rebentar-ho tot i crear el caos global amb qualsevol excusa populista.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: