1 de 10
RECERCA

La URV presenta una plataforma digital amb eines gratuïtes per a professionals de la cultura

Ajuda artistes i treballadors "a adaptar-se als nous temps"

Una imatge de la presentació de la plataforma a Reus | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 6 de desembre de 2022 a les 14:00 |
El sector cultural encara reptes importants arreu d’Europa. La crisi climàtica, les mesures sanitàries i l’era de la comunicació digital han suposat (i suposen) canvis en el consum cultural i en l’estructura del sector. A més, s’hi afegeixen els desafiaments inherents a les iniciatives culturals: establir estructures humanes funcionals i eficients, o crear xarxes entre organitzacions que permetin treballar conjuntament per assolir objectius comuns, dissenyar espais segurs, accessibles i per a tothom.

Alhora, cal tenir en compte aquelles qüestions transversals en totes les iniciatives, culturals o no, com fer un ús adequat i estratègic de les xarxes socials o disposar de mecanismes per fer realitat un concepte o una idea. Per donar resposta a aquestes necessitats, el grup de recerca en comunicació de la URV Asterisc ha llançat, conjuntament amb sis organitzacions europees, una plataforma digital amb set eines gratuïtes per a artistes i persones que treballen en el sector cultural.

Aquesta pàgina web és el principal resultat del projecte europeu Inpact (Innovative Partnership for Artistic and Cultural Transition) que s’ha dut a terme a l'estat, França, Itàlia, Grècia, Hongria i Lituània. Finançat pel programa Erasmus+, aquesta iniciativa va començar a principis del 2021 i s’hi han organitzat activitats per crear eines útils per al sector artístic i cultural en quatre transicions globals: la digital, l’ecològica, la democràtica i la socioeconòmica. “La idea va ser crear i posar a disposició unes eines pràctiques i originals perquè artistes i treballadors i treballadores culturals puguin adaptar-se als nous temps i els resultats han estat millors del que ens esperàvem”, explica Cilia Willem, investigadora del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV i coordinadora del projecte a Catalunya.

Els recursos, inicialment disponibles en anglès, s’han traduït a set idiomes, incloent-hi el català. D’esquerra a dreta, Gabriela Marques, Cilia Willem i Marvin Mendy, organitzadors del projecte. Les eines elaborades van des d’enquestes per mesurar les empremtes ambientals de les activitats culturals (amb suggeriments per reduir-ne l’impacte) fins una guia per utilitzar les xarxes socials de manera efectiva i creativa per guanyar visibilitat. També hi ha jocs per estimular la discussió sobre la governança en el sector cultural, històries d’artistes que inspiren a organitzar activitats a l’espai públic, processos per materialitzar idees en realitats i consells per a crear xarxa entre artistes i organitzacions.

Finalment, un directori amb més de 50 eines gratuïtes per a artistes independents i creadors de contingut completa el projecte i els ajuda en les seves activitats diàries. El llançament de la plataforma va tenir lloc a finals de novembre al Centre d’Art Cal Massó, a Reus, en un esdeveniment que va incloure el taller Redacció i Gestió de projectes artístics i culturals, a càrrec de Nani Blasco, gestor cultural i productor audiovisual. Una sessió de cites ràpides amb els participants amb la intenció de teixir xarxa va concloure la presentació, a la qual van assistir una trentena de persones.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: