1 de 10
FOLKLORE

Els gegants de Tortosa Rufo i Rubí, a Reus per sotmetre's a un procés de restauració

L'objectiu és arranjar-los i conservar-los, i fer-ne dues rèpliques

Una delegació de la Colla Gegantera de Tortosa, encapçalada pel president, Joan Carles Bonfill ha traslladat als gegants Rufo i Rubí fins al taller de Reus | Ajuntament de Tortosa
per Aguaita.cat, Tortosa, Catalunya | 24 de novembre de 2022 a les 20:25 |
Des d'aquesta setmana i durant uns dies, els gegants més antics de Tortosa, la parella formada per Rufo i Rubí, han canviat la seva residència habitual de la Casa dels Gegants, a l'antiga llotja situada al parc municipal Teodor González, per la del taller Avall de Reus.

L'objectiu és poder dur a terme l'arranjament i la conservació d'aquestes dues obres artístiques de la imatgeria folklòrica de la ciutat i, a la vegada, poder-ne iniciar l'operació de clonació: l'Ajuntament de Tortosa ha encarregat dues rèpliques dels gegants originals per tal de preservar les imatges històriques i, al mateix temps, que la Colla Gegantera de Tortosa pugui potenciar la presència de Rufolet i Rubí a trobades geganteres arreu del país, mitjançant les noves reproduccions.

Una delegació de la Colla Gegantera de Tortosa, encapçalada pel president, Joan Carles Bonfill, va fer el trasllat de les peces fins a Reus. Es tracta dels dos gegants construïts al 1957 per l'escultor Pedro Aixendri Chavarria inspirant-se en els gegants que van quedar destruïts durant la Guerra Civil. En el moment de la seva estrena, els gegants havien arribat a una alçada de 4 metres, fet que els convertia en els més alts de Catalunya. Posteriorment se'n van rebaixar les mides i se'n van substituir les indumentàries, accions que van servir per alleugerir el pes de l'estructura i afavorir-ne la mobilitat.

Al gener d'enguany, l'ajuntament també va sotmetre a un procés de restauració les dues cucaferes històriques per tal d'arranjar els petits desperfectes fruit del pas del temps i restituir les parts que presentaven més afectació. Anteriorment, el 2017, també va recuperar la tercera cucafera de la ciutat després que, un parell d'anys abans, se'n localitzés l'esquelet en un magatzem de l'antic balneari d'en Porcar.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: