1 de 10
POLÍTICA

ERC frena temporalment l'intent del PSC de modificar el Fons de Transició Nuclear

Junts i socialistes acusen els republicans de "filibusterisme" i es comprometen a continuar treballant per desencallar-ho

Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó. | ACN
per Carme Rocamora, Barcelona, Catalunya | 22 de novembre de 2022 a les 18:55 |
ERC ha portat al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) la proposició de llei presentada pel PSC per modificar i ampliar al Fons de Transició Nuclear. Aquest moviment suposa ara l'ajornament del seu debat, que estava previst per aquest dimecres en ple, fins que aquest organisme emeti un dictamen, en el termini d'una setmana. Els republicans, que demanen al PSC una rectificació, han frenat el tràmit assegurant que amb aquest moviment el PSC vulnera els articles de l'Estatut i "ataquen" el marc competencial de la Generalitat incorporant com a receptors de fons quatre municipis de l'Aragó

La modificació del PSC pretén que s'augmenti fins al 50% el percentatge de recaptació de l'impost a les nuclears que es destina al Fons de Transició Nuclear per finançar el desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica justa de les zones afectades. També que es deixi clar que els municipis beneficiaris d'aquest fons han de ser els que es troben en un cercle de no més de 30 km de radi concèntric a les centrals d'Ascó i Vandellòs, el que també pot incorporar els municipis de l'Aragó. La iniciativa crea també un òrgan de govern del fons i en fixa la composició.

Aquest cap de setmana diversos càrrecs electes de la demarcació de Tarragona van publicar un text a Aguaita.cat assegurant que la modificació dels socialistes "desvirtua i perverteix" l'objectiu del Fons de Transició Nuclear. També consideren que la proposició de llei és "una imposició unilateral" que "trenca qualsevol consens territorial i deixa en no res la feina feta". Per tot plegat, van demanar que s'acceptin les esmenes a la proposició de llei, i van fer una crida als sectors socials, econòmics i institucionals a defensar el pla de transició treballant durant els últims set anys. 

També creuen que l'estesa del repartiment farà que les poblacions inicialment beneficiades i més properes a les centrals, acabin rebent la meitat de la inversió prevista: "La població afectada respecte la proposta actual de la Generalitat, per tant, es multiplica per 5,86, mentre que l’aportació econòmica només es multiplica per 2,5, malgrat l’increment del fons fins al 50 % de l’impost que el PSC demana". El comunicat acaba acceptant ampliar el radi de benefici del fons cinc quilòmetres, però demana no anar més enllà perquè "desnaturalitza" l'objectiu del fons: generar oportunitats d’ocupació per als municipis que patiran el tancament de les nuclears.

Després del moviment d'ERC, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha acusat els republicans de "filibusterisme" per portar al CGE la proposició de llei. Romero ha assegurat que la proposta estava treballada "conjuntament amb el territori", i ara ha remarcat que estan oberts a millorar el text, també amb ERC. En aquest sentit, la portaveu socialista ha assegurat que utilitzaran "totes les energies" perquè el text es pugui aprovar com abans millor. 

També Junts ha carregat contra els republicans per aquesta decisió, que també han titllat de "filibusterisme". En roda de premsa, la portaveu Mònica Sales, ha explicat que la seva formació tenia preparades esmenes per millorar aquesta modificació, amb la voluntat que la zona "tingui més recursos". "ERC demà atura un model que pensa en les Terres de l'Ebre", ha dit la portaveu.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: