1 de 10
ENTITATS

El Centre de Lectura commemora el centenari del Servei Meteorològic de Catalunya

Dijous s'inaugura l'exposició "Cent anys mirant el cel", i també s'han previst conferències

Façana del Centre de Lectura de Reus | Joel Medina
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 22 de novembre de 2022 a les 08:00 |
Amb la inauguració de l’exposició Cent anys mirant el cel, el Centre de Lectura comença el pròxim 24 de novembre un cicle d’activitats per commemorar el centenari de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El cicle també preveu un recordatori a Eduard Fontserè, que va ser el primer director del SMC i del qual la Biblioteca del Centre de Lectura conserva un fons documental personal. El 1921, la Mancomunitat de Catalunya va crear el SMC.

El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè en va ser nomenat director. Ja el 1922 s’elaboraven i es difonien butlletins diaris de previsió del temps i el 1927, la informació del temps es retransmetia a través de Ràdio Barcelona. Van ser anys de treballs científics de gran valor i d’important prestigi internacional.

Entre les grans aportacions destaca la participació en l’elaboració de l’Atles Internacional de Núvols, la contribució a l’Any Polar Internacional (1932-1933), la creació dels observatoris de muntanya del Turó de l’Home, al Montseny, i de Sant Jeroni, a Montserrat, i el disseny del pluviògraf Jardí.

La importància del SMC anava més enllà de Catalunya, ja que era membre de l’Organització Meteorològica Internacional, precursora de l’actual Organització Meteorològica Mundial. Tot aquest coneixement meteorològic va quedar estroncat per la Guerra Civil. Els arxius i els materials van ser requisats l’any 1939 per la dictadura franquista i el SMC fou suprimit. Gairebé 60 anys més tard del seu forçós tancament, el juliol de 1996 el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya va crear el Servei de Meteorologia, integrat dins del Departament de Medi Ambient.

L’any 2001, es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de Meteorologia, per la qual es va crear l’actual Servei Meteorològic de Catalunya.

La programacióDijous 24 de novembre, a les 7 de la tarda, la directora general del Servei de Meteorologia de la Generalitat, Sarai Sarroca, pronunciarà al Centre de Lectura una conferència sobre el centenari i inaugurarà l’exposició Cent anys mirant el cel.

El dissabte 26 de novembre es faran visites guiades a l’observatori meteorològic del Centre de Lectura i a l’exposició Cent anys mirant el cel, a càrrec de Jordi Bruno. Cal fer les inscripcions a la secretaria del Centre de Lectura.

El dimarts 29 de novembre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la conferència Excursionisme i meteorologia, a càrrec d’Andreu Ferré, expresident de la secció Excursionista del Centre de Lectura.

El dijous 1 de desembre, a les 7 de la tarda, es durà a terme la conferència Observacions fenològiques a la Serra d’Almos, a càrrec dels observadors Josep Borrell i Ismael Bentieb. -

Finalment, el dimarts 13 de desembre, a les 7 de la tarda, es realitzarà la conferència Eduard Fontserè, la meteorologia al servei del país i de la llengua, a càrrec del biògraf Joan Arús.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: