1 de 10
BROSSA

La mitjana de la recollida selectiva del Baix Camp millora un 10% gràcies al «Porta a Porta»

Aquesta setmana el sistema s'ha implantat a Castellvell, Almoster Pratdip i l'Albiol, i ja són 14 les poblacions que funcionen amb aquest sistema

Una veïna de Castellvell del Camp dipositant una bossa de compostatge en un dels cubells del «Porta a Porta» | Cedida
per Josep Cartanyà, Reus, Catalunya | 18 de novembre de 2022 a les 13:30 |
L'empresa de Serveis Comarcals Mediambientals Secomsa va començar el passat dilluns el servei de recollida Porta a Porta (PaP) a Castellvell del Camp, Almoster, Pratdip i l'Albiol. Amb aquestes incorporacions, el Baix Camp actualment suma 14 poblacions que ja funcionen amb aquest sistema de recollida (Riudecanyes, Riudecols, Botarell, l'Aleixar, Maspujols, Vinyols i els Arcs, Vilanova d'Escornalbou, l'Argentera, Duesaigües, Colldejou, a més de les quatre citades). La previsió és incorporar-ne quatre més (Prades, Capafonts, la Febró i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, aquesta de forma parcial) al gener del 2023. Actualment Secomsa porta a terme la recollida de 27 dels 28 municipis del Baix Camp.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló, ha destacat en la roda de premsa de presentació "que les dades ens diuen que el reciclatge amb el Porta a Porta és susperior al de la resta de sistemes de recollida" i ha explicat que es treballa "per fer un vestit a mida segons les diferents necessitats de cada municipi".
 

Presentació de l'ampliació del sistema de recollida al Baix Camp, aquest divendres, a Castellvell Foto: Cedida


La incorporació al PaP en set pobles més de la comarca, el gener del 2022, ha permès augmentar la mitjana de recollida selectiva al Baix Camp, que ha passat del 42,04% (2021) al 50,96 % (2022). Tot plegat fa que el nou sistema "ens apropi als objectius de la Unió Europea pel 2030, que són del 60% de mitjana". De fet, els resultats aconseguits en el Porta a Porta han millorat notablement en aquells municipis on es va va implantar a principis d'aquest any han estat:

L'Argentera 44,62% (2021) - 69,75% (2022);
L'Aleixar: 35,88% (2021) - 54,80% (2022);
Botarell: 34,49% (2021) - 68,16% (2022);
Maspujols: 39,54% (2021) - 63,65% (2022);
Vilanova d'Escornalbou: 45,83% (2021) - 72,43% (2022);
Vinyols i Els Arcs: 39,38% (2021) - 69,99% (2022).

Per la seva banda, el president de Secomsa, Toni Abelló, ha destacat els avantatges que comporta el PaP per a la ciutadania. D'entrada, "la comoditat, sobretot per a la gent gran, que no cal que es desplaci per anar a llençar la brossa". També ha recordat que la retirada de les àrees de contenidors "farà que desapareixin les males olors".

Finalment Abelló ha subratllat que Secomsa ha fet "un esforç molt important per implantar aquest sistema, que ha suposat la incorporació de camions més petits, l'increment de plantilla i de rutes, que passen de tres a cinc". L'amfitrió de l'acte, l'alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, ha remarcat que “per un poble com Castellvell, és un avanç poder adherir-se al sistema porta a porta”.

Sabaté considera que “el porta a porta permetrà al municipi millorar les dades del reciclatge” i contribuir d’una manera més activa a pal·liar el canvi climàtic.

Cubells multiproducte, bosses compostables i àrees d'emergència tancadesAmb aquest nou sistema, els veïns han de dipositar els residus correctament separats a la porta de casa el dia que toqui la fracció corresponent segons el calendari establert. Des de Secomsa s'han repartit cubells multi producte, que es podran utilitzar per a totes les fraccions i un rotllo de bosses compostables per a cada habitatge o negoci de les diferents poblacions. A més, també s'estan instal·lant uns ganxos amb xips a les façanes de les cases o establiments, que serviran per a poder identificar cada padró de brossa i en un futur aplicar el pagament per participació, pel qual Secomsa està treballant.

D'aquesta manera els veïns o veïnes que no treguin el cubell que toqui no se'ls hi recollirà la brossa i se'ls hi deixarà un adhesiu per avisar-los de la mportància de seguir el calendari. A banda, les àrees d'emergència dels diferents municipis es tancaran i es monotonitzarà la seva vigilància per tal d'incentivar a la població a fer ús de la recollida selectiva PaP.

Aquestes àrees estan pensades per portar-hi a reciclar volums de residus superiors als habituals (Nadal, festes familiars,..) o el dia que no passa el PaP, els dissabtes. Pel que a les àrees turístiques (l'Hospitalet de l'Infant, Cambrils, Miami Platja,...) o pels blcos de pisos s'està estudiant la possibilitat d'adaptar el sistema amb bateries de ganxos perquè hi càpiguen els cubells.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: