1 de 10
POLÍTICA

El govern de Reus tira endavant el pressupost de 2023

L'oposició hi vota en contra a excepció del regidor no adscrit, Raúl Meléndez, que s'absté

Una imatge del ple d'aquest divendres | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 18 de novembre de 2022 a les 12:47 |
"Aquests són els meus últims pressupostos com a alcalde. Deixo el consistori en una bona situació econòmica per a qui vingui després", ha manifestat amb satisfacció el batlle, Carles Pellicer, just després de l'aprovació de les ordenances i dels pressupostos de 2023. Ha estat a la sessió plenària d'aquest divendres, amb part de l'oposició en contra. De fet, el PSC, la CUP i Cs s'han oposat als comptes proposats pel govern. El regidor no adscrit, Raúl Meléndez, s'ha abstingut. 

La postura del PSC, la CUP i CsTal com va fer per als mitjans de comunicació locals dies enrere, la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha estat l'encarregada d'exposar el contingut dels expedients d'ordenances i pressupostos de l'any que ve. Aquesta ha agraït la tasca dels components de l'equip de la regidoria i ha apuntat que els comptes són fruit "del rigor en la gestió" de les finances del consistori en l'actual mandat. El pressupost de l'ajuntament per al 2023 serà de 131.281.080 euros; el dels organismes autònoms, de 8.331.372 milions; el de les empreses municipals, de 70.217. 052 milions. Per tant, el pressupost consolidat del grup Ajuntament de Reus per a l'exercici que ve serà de 195.366.630 milions d'euros. 

No obstant això, l'oposició ha carregat contra l'expedient, així com contra les "formes" del govern. En aquest sentit, des de la CUP s'ha criticat que "no hi ha hagut temps" per analitzar tota la documentació relativa als comptes de 2023. A Cs s'han descrit els pressupostos com "electoralistes", mentre que els socialistes han lamentat que no s'hagin tingut en compte les propostes fetes pel grup municipal al govern a l'hora de confeccionar el document. 

Quant a les inversions previstes, Caballero les ha xifrades en 18 milions per al grup Ajuntament de Reus (12,6 són per al consistori com a tal, i 7,3 per a les empreses municipals). 1,9 seran per a ajustos de consolidació per operacions entre l'ajuntament i les societats. Finalment, i quan a la reducció del deute, la regidora ha avançat que preveu disminuir-lo en 1,56 milions, el 2023; l'objectiu és rebaixar la ràtio legal d’endeutament al 69,47% (aquest 2022 acabarà al 74,16%).

Les ordenances, endavantLa sessió ha servit també per validar les ordenances fiscals. Fonts municipals han subratllat que aquestes "preveuen la congelació de les dels impostos i taxes municipals" per a l'exercici 2023. "L'increment zero de les ordenances, que no s'apujaran ni tan sols l'increment de l'IPC, també afectarà les tarifes de les empreses i organismes autònoma municipals", s'ha precisat des del consistori de la capital del Baix Camp.

Des de l'entorn del govern de Reus s'ha manifestat que aquest "ha defensat la congelació fiscal com una mesura d'estímul i de suport a les famílies i a les empreses de la ciutat, per minimitzar l'impacte de l'actual conjuntura econòmica i social". Els expedients d'ordenances fiscals aprovats també preveuen el manteniment de totes les bonificacions fiscals vigents. La previsió és que l’import total de les bonificacions fiscals per a l'exercici 2023 sumi 1,6 milions d’euros.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: