1 de 10
POLÍTICA

La CUP insta el veïnat de la Hispània a fer sentir la seva veu per aturar l'aparcament

La formació independentista fa una xerrada oberta a la ciutadania per informar de la contaminació al subsol dels terrenys

Un instant de la xerrada, duta a terme aquest passat dijous | CUP Reus/ Twitter
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 18 de novembre de 2022 a les 10:46 |
La CUP ha dut a terme una xerrada informativa per al veïnat de la Hispània, a Horts de Miró, per tal d'exposar que als terrenys on s'hi vol construir un aparcament s'han detectat contaminants al subsol. La regidora Mònica Pàmies ha animat els participants a "organitzar-se" i "mobilitzar-se" per aturar el projecte. A l'acte hi han intervingut també els advocats Joan Pons i Ivan Hortiguela. Tots dos han assessorat la formació anticapitalista sobre la normativa existent i quins passos legals poden fer-se. 

Pàmies ha iniciat la seva intervenció tot detallant els tràmits i les gestions que la CUP ha fet en els últims mesos un cop es va detectar, en un informe encarregat per l'ajuntament, que part del subsol de l'antiga Hispània està contaminat per "alts" nivells de plom, o cadmi, entre altres. Segons ha argumentat, tot plegat pot haver-se produït per les tasques de reparació i manteniment de vehicles que es feien a les antigues cotxeres. 

La regidora ha indicat igualment que davant de la detecció dels contaminants, el consistori tenia "l'obligació" de comunicar la incidència a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). En aquesta línia, Pàmies ha assegurat que aquest ens s'ha adreçat a la CUP per accedir a l'informe en qüestió, un cop sol·licitat a l'Ajuntament de Reus sense que aquest hagi donat resposta. L'ARC ha acceptat a tràmit la denúncia feta pel grup municipal anticapitalista i "investigarà el cas", han dit els advocats. 

Per tot plegat, ha conclòs Pàmies, "creiem que el projecte de l'aparcament s'ha d'aturar; s'ha de fer una reflexió col·lectiva, valorar pros i contres i decidir si val la pena executar-lo". Abans d'atendre les consultes dels veïns, la regidora ha indicat que la memòria del projecte hauria de contenir "amb detall" tot el protocol de descontaminació del subsol contaminat, i "no és el cas". Cal recordar que des del govern es va assenyalar, en el seu moment, que el tractament de les terres ja preveu les accions adequades per garantir la seguretat dels treballadors de les obres i dels veïns. 

Els advocats Pons i Hortiguela han lamentat que el veïnat "no hagi tingut accés" a tota la informació del projecte. De fet, s'ha assenyalat que aquest hauria de sotmetre's novament a informació pública. Davant d'aquesta situació, Pàmies ha instat els veïns del barri a "organitzar-se", assistir als plens municipals, concentrar-se si és necessari i "donar a conèixer" el cas. 

La previsió del govern, a banda de l'aparcament, és constuir habitatge social als terrenys de la Hispània. La CUP ha apuntat, durant la xerrada, que no s'hi oposa. Pel que fa a l'aparcament, però, i un cop aquest quedés descartat, la seva aposta passaria per fer-hi una zona verda. El ple d'aquest divendres, per cert, abordarà de nou el projecte. En concret, es debatrà i votarà l'autorització d'una operació de crèdit amb Caixabank, amb garantia hipotecària, per part de Reus Mobilitat i Serveis, per finançar-ne la construcció.

També us pot interessar: 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: