1 de 10
POLÍTICA

Castellvell destinarà 130.000 euros per cofinançar el soterrament de les torres

"Sembla ser que aquesta reclamació històrica es farà realitat", apunta el batlle, Josep Sabaté

Una pancarta contra les torres, en un habitatge de Castellvell del Camp | Cedida
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 16 de novembre de 2022 a les 11:47 |
L'Ajuntament de Castellvell del Camp ha mostrat la seva satisfacció pel "possible" soterrament de les torres d'alta tensió de la línia Serós Reus que travessen els termes del poble i la urbanització el Pinar de Reus, que "el Govern contempla executar el 2023". El consistori també ha celebrat, en un comunicat, que ENEL i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat hagin acceptat la proposta de Castellvell de modificació del projecte "per evitar que una de les torres quedés inclosa dins d'una zona urbanitzada".

Partida al pressupost de l'any que veEl govern municipal ha anunciat que reservarà una partida de prop de 130.000 euros al pressupost del 2023 per al cofinançament del projecte que "implica" a la Generalitat i els Ajuntaments de Reus i Castellvell. L'alcalde, Josep Sabaté, ha manifestat aquest dimecres que “estem doblement contents perquè sembla ser que aquesta reclamació històrica es farà realitat i, en segon lloc, per constatar que aquella iniciativa empesa en el seu dia per uns regidors d'un poble petit com Castellvell ha acabat donant els seus fruits”.

A principis del 2019, dos regidors del grup municipal d'ERC de l'Ajuntament de Castellvell del Camp (aleshores a l'oposició), acompanyats de representants de l'AV el Pinar de Reus i de l'aleshores diputada d'ERC al Parlament, Noemí Llauradó, van demanar a l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) que reactivés el projecte de soterrament de les torres que havia quedat aturat.

A la recerca d'opcions de finançamentMés endavant, amb els governs municipals ja constituïts, i en plena pandèmia, es van produir entrevistes amb l’aleshores secretari del Departament d'Economia de la Generalitat, amb l'objectiu que el Govern treballés per garantir el finançament del projecte. Després d’un període que es va fer llarg entre pandèmia i eleccions, els ajuntaments de Castellvell del Camp i Reus van demanar una modificació del traçat del projecte, ja que el document inicial contemplava que la torre número 7 que feia la conversió de soterrat a aeri quedés encara inclosa en una zona urbanitzada.

Fonts municipals han volgut recordar que, paral·lelament, el Parlament de Catalunya va acordar el passat mes de març instar el Govern a impulsar la negociació amb l'ICAEN, els ajuntaments de Reus i Castellvell i les operadores, amb l'objectiu de buscar opcions de finançament i solucions tècniques per tal d'iniciar les obres el més aviat possible. Així mateix, va incidir en la necessitat de fixar abans d'acabar l'any un calendari per a l'execució de les actuacions.

En clau reusenca, la setmana passada el govern va anunciar que ha destinat una partida superior als 400.000 euros per cofinançar l'operació de soterrament de les torres. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: