1 de 10
EXPOSICIÓ

​El Museu de Reus acull una mostra sobre la dictadura de Franco a Reus

L'exposició "Després de la guerra. La vida quotidiana després del franquisme" s'inaugurarà aquest dimecres

L'exposició s'inaugurarà aquest dimecres 16 de novembre | Cedida
per E.R., Reus, Catalunya | 15 de novembre de 2022 a les 13:37 |
Mostrar les conseqüències de la victòria franquista i la instauració de la dictadura és el fil conductor de la nova mostra que arriba al Museu de Reus. L'exposició "Després de la guerra. La vida quotidiana després del franquisme" desgrana qüestions com la repressió política, la pèrdua de llibertats, l'escassetat de productes de primera necessitat, l'ensenyament, la persecució de la llengua catalana, entre altres tipus de repressió.

Material d'arxiu i entrevistes a testimonis


La mostra abasta el període des de l'ocupació de Reus per les tropes franquistes el 15 de gener del 1939 fins a finals de la dècada dels 50. Ha comptat amb una àmplia participació de particulars per a la localització de materials, a més de les peces procedents de les col·leccions del Museu i del fons CIMIR. Segons el regidor de Cultura, Daniel Recasens, l'exposició permetrà "recordar una etapa de la memòria col·lectiva molt important per les nostres generacions i les que ens precedeixen".

"Després de la guerra" presenta continguts com cites del pensament de Franco, extrets de publicacions i enregistraments conservats, que contrasten amb els testimonis orals de persones del territori, obtinguts a partir d'entrevistes fetes entre el 2021 i 2022. Recrea situacions comunes de la postguerra representatives de la repressió a diversos nivells i la resistència cultural i política.

Es faran visites comentades a partir de la inauguració


A banda dels testimonis personals, l'exposició mostra un seguit de documents referents als camps de concentració i les presons, a més de revistes de la División Azul i programes de commemoracions franquistes. També llibres i quaderns d'escola, les primeres publicacions en català vinculades a Reus o publicacions polítiques editades a l'exili, procedents del mateix fons del Museu, de l'Arxiu Municipal de Reus i cedits per particulars. També compta amb tres projeccions de vídeos amb imatges d'època i testimonis sobre la vida quotidiana d'aquell moment.

La mostra estarà oberta fins a inicis del 2024, en horari de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 a 8 de la tarda, de dimarts a dissabte al Museu Salvador Vilaseca de Reus. La inauguració es farà el dimecres 16 de novembre a les 7 de la tarda. Ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya i amb la coordinació del Museu de Reus.

Des de la inauguració fins a final de 2022 hi ha previst un programa de visites comentades gratuïtes tant per a públic general com per a escolars i entitats. Els interessats poden fer reserves enviant un correu a museu@reuscultura.cat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: