1 de 10
LITERATURA

L'obra de Marià Manent agermana l'Aleixar amb Viladrau

El poeta, escriptor i activista cultural va viure a les dues localitats

L'obra i la figura de Marià Manent uneix les poblacions de l'Aleixar i Viladrau (Osona) | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 15 de novembre de 2022 a les 11:00 |
Els municipis de Viladrau (Osona) i l'Aleixar (Baix Camp) han culminat el protocol d'agermanament. El nexe d'unió entre els dos municipis és l'obra literària de Marià Manent i Cisa (1898-1988), poeta, escriptor i activista cultural que va viure durant la Guera Civil a Viladrau i que, posteriorment, ho va fer a l'Aleixar. Aquests dos municipis són transcendentals en la vida i en l'obra Manent, un autor que juntament amb Jacint Verdaguer, Joaquim Ruyra i Josep Pla és un dels escriptors que conforma el cànon paisatgístic català per la seva aportació relacionada específicament amb la geografia i amb la descripció del territori.

A l'Aleixar, la filòloga, professora i escriptora Fina Anglès va promoure l'any 2006 una ruta pictòrico-literària entorn l'obra del pintor Joaquim Mir i la literatura paisagística de Manent (Ruta Mir-Manent), una iniciativa pionera a Catalunya en aquest àmbit, mentre que a Viladrau el també estudiós i regidor d'aquell municipi Joan Mercé va promoure l'any 2018 una iniciativa similar entorn l'obra dels escriptors i amics Guerau de Liost i Marià Manent i Cisa.

A partir d'aquest fil conductor i d'altres coincidències, com per exemple que tant Viladrau com l'Aleixar tenen com a patró a Sant Martí de Tours, ambdós municipis van acordar agermanar-se i fer-ho precisament al voltant de les respectives festes majors en honor de Sant Martí.

Tant a Viladrau com a l'Aleixar, a més de signar el protocol d'intencions, es va inaugurar un padró amb la llegenda L'Aleixar (Baix Camp) agermanat amb Viladrau (Osona) per la prosa i la poesia de Marià Manent (1898-1988).

En endavant, tots dos municipis preveuen desenvolupar accions que afavoreixin una major relació. Per la seva part, l'ajuntament de Premià de Dalt (Maresme), d'on és originària la família de Manent, ha mostrat interès en afegir-se a aquest agermanament, cosa que podria fer durant l'any 2023.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: