1 de 10
CINEMA DOCUMENTAL

«Nelly and Nadine» i «Terra Femme», grans guanyadores del Memorimage 2022

Obtenen exaequo el premi Ciutat de Reus; el premi del públic és per a la pel·lícula “Urraca. Caçador de rojos”

Un fotograma de «Nelly and Nadine» | Memorimage
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 11 de novembre de 2022 a les 21:30 |
La 17a edició del Festival Internacional de Cinema de Reus, el Memorimage, ha entregat aquest vespre de divendres els premis a les obres premiades en una cerimònia de cloenda al Teatre Bartrina, presentada per Josep Maria Bunyol. El Premi Ciutat de Reus ha sigut un exaequo per Nelly and Nadie, de Magnus Gertten, i per a Terra Femme, de Courtney Stephens.

El jurat de la secció oficial, amb Zoraida Roselló, Núria Araüna i Marta Vives, han destacat, per part de Nelly and Nadine, "la reivindicació de les històries invisibles i la seva capacitat de narrar i plasmar les emocions a través de les imatges i imatges d’arxiu". D’altra banda, el jurat ha volgut valorar l’obra Terra Femme "per la gran riquesa dels arxius, la reivindicació i explicacions colonials i per la seva força en l’ús de les imatges d’arxius amateurs i la seva capacitat de col·lectivització".
A més, el premi atorgat pel jurat del Premi Cinema-Rescat ha estat per La cuina dels homes, de Silvia Subirós. La pel·lícula construeix un relat alternatiu de la història de la cuina i explora els recursos creatius del cinema per recuperar la figura anònima de la seva àvia. El jurat del Premi Cinema Rescat, format per Jan Baca, Raül Contel i Joan Francesc Escrihuela, ha destacat com la directora "ha cuinat hàbilment amb imatges d'ahir i d'avui, un film que recull significativament l'essència de la tasca de CinemaRescat".

El públic assistent al festival ha valorat a la pel·lícula que va obrir el festival, Urraca. Caçador de rojos, amb el Premi del Públic. La pel·lícula se centra en el policia franquista Pedro Urraca, una de les figures que encapçalà la persecució i assetjament de nombrosos exiliats durant l’ocupació nazi, des de la mirada crítica de la seva neta, Loreto Urraca. Dins de la secció MemoriReus, el premi per a la millor pel·lícula, patrocinat per Rabassa i dotat amb 300 euros, ha estat per Arrels de mar, dels directors Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca, que "fa un homenatge a aquelles persones que s’hi deixen i s’han deixat la pell en la mar en un ofici gairebé en perill d’extinció com és la pesca".

Nou Premi d'honor i plataforma en líniaEls alumnes dels instituts participants al MemoriJove han decidit amb els seus vots atorgar el Premi MemoriJove al film En el llindar, de la directora brasilera Coraci Ruiz, que segueix la transició de gènere del seu fill adolescent, amb qui aborda els conflictes, certeses i incerteses que impregnen la seva cerca d’identitat. Aquest any un total de 1.000 alumnes d’ESO i Batxillerat han assistit al Memorijove.

L’últim premi en anunciar-se ha sigut el nou Premi d’Honor, atorgat al realitzador Mario Pons, per la seva trajectòria dins del camp audiovisual, que basa en la recerca i l’ús d'imatges (fixes i en moviment) en la diversitat d'arxius. Pons ha participat en dues pel·lícules seleccionades d’aquesta edició, L’Espill, de la secció MemoriReus com a director, i la pel·lícula inaugural, Urraca. Caçador de rojos, de la qual és coproductor. El premi l'ha decidit un jurat independent format per els experts en arxius: Montserrat Bailac, Coia Escoda i Joaquim Nolla.

El Memorimage online estarà disponible a partir de dissabte, dia 12, i fins el 20 de novembre a través de la plataforma en línia del festival. El públic podrà continuar gaudint d’una selecció que recupera pel·lícules de la secció MemoriReus d’anys anteriors. 
Arxivat a:
Cultura, Memorimage 2022
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: