1 de 10
SOCIETAT

La importància de saber d’on venim

La Fundació Privada Reddis presenta el llibre "Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat", que s’emmarca en el projecte de memòria històrica que està impulsant l’entitat

Una imatge de la presentació del llibre | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 11 de novembre de 2022 a les 08:15 |
S’acostuma a dir que conèixer el passat és la millor manera de mirar el futur amb seny. L’urbanisme, els carrers, les places, les cruïlles. Fins i tot un pas més enllà. La població de Reus, la demografia i els moviments socials. També l’esfera política i cultural que envolta els reusencs. I com no parlar de l’economia, l’entorn vital i el comerç de proximitat, un tret diferencial de la naturalesa ganxeta.

Doncs bé, com han canviat tots aquests àmbits en els darrers 50 anys? És la pregunta que es fa Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat. Una obra que es va presentar el passat dijous al Palau Bofarull i que és una peça més del puzle històric que representa l’exercici multidisciplinari dut a terme per la Fundació Privada Reddis. Un projecte que ja compta amb un vessant literari per apropar a la ciutadania els canvis més rellevants que ha experimentat Reus en el darrer terç del segle XX i l’inici de l’actual.

El llibre acobla els testimonis de l’historiador Joan Navais, que n’és el director de continguts, i de sis personalitats que han viscut la metamorfosi des de dins: la periodista, historiadora i col·laboradora de Reusdigital.cat, Isabel Martínez, l’arquitecte Anton Pàmies, l’investigador i docent Joan Alberich, el periodista Francesc Domènech, l’escriptora Rosa Pagès i l’economista Agustí Segarra.
 

En l'eleboració del llibre hi han intervingut experts diversos Foto: Joel Medina


El projecte és transversalment unitari perquè les diferents matèries que s’hi tracten convergeixen en l’objectiu d’explicar què ha passat a Reus. “Segur que algú hi trobarà a faltar coses, alguna associació o estament pensarà que no hi surt prou”, va expressar la presidenta de la Fundació Privada Reddis, Carme Buixeda. “Trobareu que hi ha més homes que dones, però penseu que, en els anys que reflecteix el llibre, les dones érem gairebé invisibles”, va afegir la presidenta, qui també va reconèixer que és difícil ser exhaustiu i fer-ho a gust de tothom.

Un treball amb ulls cap al que vindràHi són els esdeveniments clau i que han marcat els canvis de la ciutat. D’aquí a uns anys, aquesta radiografia cronològica es convertirà en un treball de referència per a totes les persones que vulguin investigar sobre la vida a Reus en aquest període: “M’agradaria pensar que la fundació ha aportat una mica de llum en aquests anys importantíssims per a la ciutat”, va indicar Buixeda.

I és que, segons es detalla, l’últim cinquantenni ha estat vital perquè Reus es torni a convertir en una de les grans capitals del país, un punt de referència. Reus 1970-2020: Transformació d’una ciutat és una crònica de caràcter calidoscòpic i que incorpora diversos aspectes sobre el batec ciutadà. Així ho explica, al pròleg, el president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Pérez: “La ciutat del 2020 no té res a veure amb la del 1970, ens hem transformat”. L’exalcalde va recordar també una frase de l’enginyer i polític reusenc, Albert Vilalta: “En aquesta mateixa sala, va afirmar que ‘a Reus, mai ningú no li ha regalat res’”.

Protagonistes privilegiatsEn paraules de Francesc Domènech, que va prendre la paraula en nom dels autors, “aquest no és un llibre d’història, sinó que pretén complir un objectiu divulgatiu”. És una crònica, tal com va apuntar, “saludable i arriscada”. Saludable perquè encararà el futur amb plena consciència del que s’ha fet en el passat, tenint en compte tant els errors com els encerts. I arriscada perquè cadascú té una visió particular del que ha succeït: “Els fets no sempre són coincidents entre l’emissor i el receptor, més quan el receptor n’ha format part”.

50 anys són molts si s’hi ha d’aprofundir, per tant, cadascun dels autors ha hagut de dur a terme un notable esforç de síntesi, ja que cada capítol bé podria ser la temàtica d’un únic llibre. “Com a periodista, he tingut l’oportunitat de ser un espectador de primera fila i, a més, amb la possibilitat de fer preguntes”, va afirmar Domènech.

Una proposta transmèdia“L’obra és molt positiva perquè permet que la iniciativa es converteixi en multicanal i arribi a la ciutadania encara de més maneres”, va celebrar la vicealcaldessa i presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Reus és una ciutat mil·lenària. Tenint en compte això, “50 anys poden semblar pocs, però la transformació ha estat enorme”, va apuntar. La vicealcaldessa va insistir en la rellevància de “no perdre els orígens per no perdre la identitat” i, a partir d’aquí, poder començar a plantejar la ciutat del futur. “Per fer-ho, també és crucial que els nens i nenes entenguin d’on venim per poder ser partícips, estimar Reus i saber on volen anar”, va afegir.

L’obra correspon la 154a publicació de les Edicions del Centre de Lectura, coordinada per la directora d’activitats culturals de l’entitat, Fina Masdéu. L’edició s’ha dut a terme sota la supervisió d’Isabel Martínez i amb la correcció de la filòloga Agnès Toda. “Les Edicions del Centre, com tot, s’han hagut d’adaptar a situacions econòmiques complicades, que han influït de manera directa en els processos d’edició, que no són ni senzills ni ràpids”, va explicar Masdéu.

No obstant això, des de l’entitat asseguren que l’activitat està assegurada. El repàs de les petjades que ha deixat la vida a Reus en aquests anys es va iniciar amb una sèrie de conferències als mesos de febrer i març. A més, Canal Reus TV va produir una sèrie audiovisual dirigida per Guillem Latorre i, fins al 30 de novembre, a la Biblioteca Xavier Amorós es pot visitar l’exposició Reus 1970-2020: Cronologia d’una transformació, que compta amb un dossier explicatiu per a les visites guiades d’alumnes de quart d’ESO, Batxillerat i Formació Professional. Conèixer el camí que hem fet per descobrir el que volem fer. És una de les claus d’aquest projecte que, a partir de les visions de testimonis i protagonistes de la història recent de Reus, desgrana 50 anys d’onades, canvis i creixement.
 

El llibre es va presentar al Palau Bofarull Foto: Joel Medina 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: