1 de 10
AIGUA

L'ampliació de la depuradora de Riudoms en duplica la capacitat

Les obres, inaugurades aquest dimecres, han suposat una inversió de 4 milions

Una imatge de la depuradora de Riudoms | ACA
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 9 de novembre de 2022 a les 12:35 |
El delegat del Govern a Tarragona, Angel Xifré, juntament amb l'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, entre d'altres autoritats, han inaugurat les obres d'ampliació de la depuradora del municipi.

Els treballs, que han tingut una durada de 13 mesos, han estat duts a terme per la Ute Edar Riudoms (Aquambiente, servicios para el sector del agua SAU i Comaigua SL). La inversió ha estat de 4 milions d'euros. 

L'ampliació de la depuradora duplica la seva capacitat de tractament, passant dels 1.000 als 2.000 m3/dia, equivalent a una població de 13.833 habitants, i adequant-se així a les necessitats de sanejament actuals i futures. Amb aquesta ampliació, es garanteix el seu funcionament pel futur, davant d'un possible increment poblacional. Des de que aquesta instal·lació es va posar en servei l'any 1992 i havent transcorregut 30 anys, la població del municipi ha passat dels 5.000 als més de 6.500 habitants.

L'obra ha consistit en la construcció d'un pretractament nou, un tractament biològic de tipus carrusel que complementa l'actual, dos decantadors i una línia de tractament de fangs. A més d'ampliar la capacitat, la planta disposa de noves tecnologies, fent possible un tractament de l'aigua de molta més qualitat, amb la reducció de nutrients. Així, un cop retornada a la riera de Riudoms, es contribuirà a la millora del medi natural i la biodiversitat. Les obres comportaran la implantació de sistemes d'automatització per a millorar el funcionament de la planta i la seva eficiència energètica. Els dos reactors -tant l'existent com el de nova construcció-- i els dos decantadors comporten que la nova depuradora de Riudoms disposi de dues línies de tractament. El reactor biològic existent s'ha millorat amb el sistema d'aeració amb difusors de fons. S'ha fet la instal·lació d'injecció d'oxigen líquid, també s'ha substituït l'anterior escomesa elèctrica de baixa tensió per una de mitja tensió, a més de la construcció d'una estació transformadora dedicada.
 

Les autoritats, a la inauguració Foto: ACA


El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, ha remarcat que una de les seves principals prioritats és la gestió de l'aigua i ha posat en valor que aquest nou equipament "permetrà duplicar el servei amb una millora de l'eficiència energètica". A més, també ha assenyalat que aquesta actuació a Riudoms no és un fet aïllat. "Treballem conjuntament entre administracions per millorar la vida de les persones, per transformar el país. Actualment estem fent dotze actuacions més a la comarca del Baix Camp en matèria de sanejament", ha afegit.

Pel que fa al director de l'ACA, Samuel Reyes, ha posat èmfasi "en la importància d'ampliar i modernitzar les infraestructures de sanejament, donant així la possibilitat a tots els municipis perquè puguin créixer, garantint les necessitats de sanejament tant domèstiques com industrials". Reyes també ha anunciat que "s'estan implantant plaques fotovoltaiques i altres mesures d'eficiència energètica perquè les depuradores siguin autosuficients, i fins el 2030 es preveu la inversió de 159 milions d'euros en aquest àmbit a tot Catalunya, donant així també compliment a la Llei del Canvi Climàtic".

Finalment, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, ha destacat "la important feina que està fent l'ens comarcal com a Entitat Local de l'Aigua, conjuntament amb l'ACA, per planificar i executar les depuradores que falten al Baix Camp". Abelló també ha explicat les intencions del Consell per al 2023, "de continuar treballant conjuntament amb l'empresa mixta del Consell Comarcal del Baix Camp, Comaigua, per tal de desenvoulpar actuacions com la redacció el projecte de la depuradora de Capafonts, i tres actuacions en millores de sistemes de sanejament en servei als municipis de Vilaplana, Riudecanyes i l'estació de bombament del parc del Pescador de Cambrils".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: