1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Flix es trasllada al final de la Batalla de l'Ebre

Del 16 al 20 de novembre

Recreació històrica del Final de la Batalla de l'Ebre a Flix | Ajuntament de Flix
per Aguaita.cat, Flix, Ribera d'Ebre | 9 de novembre de 2022 a les 11:50 |
El cap de setmana del 19 i 20 de novembre, Flix es traslladarà de nou al 1938 des de la primera ocupació franquista a l’abril fins al final de la Batalla de l’Ebre. Per fer-ho, comptarà amb la presència de 160 recreadors de 16 grups d’arreu del país i vehicles militars de l’època, tots ells ambientant el nucli antic del municipi per oferir una immersió  en l’època que de ben segur no deixarà a ningú indiferent.

Els actes s’iniciaran el 16 de novembre a les set de la tarda amb la inauguració de l’exposició “Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil 1931-1939” instal·lada a Ca Don Ventura i que es podrà visitar fins al 27 de novembre en horari de sis i mitja a vuit i mitja de la tarda. En finalitzar la inauguració, el Sotsinspector Fèlix González Fraile, cap del Servei Històric del  Cos de Mossos d'Esquadra oferirà la conferència “Els Mossos d'Esquadra i la Guerra Civil Espanyola”.

Els actes continuaran el dijous 17 de novembre, a dos quarts de 7 de la tarda, amb la presentació de l’últim llibre de l’escriptor flixanco Andreu Carranza, La tomba de l’Ebre, una novel·la històrica d’amor i guerra on el riu Ebre n’és el protagonista.

El dissabte, 19 de novembre, serà el dia en què tindrà lloc la recreació del final de la Batalla de l’Ebre. Tot i així, la jornada s’iniciarà de bon matí amb una fira militaria ubicada a la plaça del Mercat de Flix i amb el museu viu amb diorames desplegats pel poble, novetat de l’últim any. Tots els recreadors participants, sota la batuta del grup de recreació XV Brigada Mixta, s’ubicaran per diferents espais del poble desplegant escenaris completament ambientats en l’època i teatralitzant escenes que permetran a l’espectador fer un viatge en el temps i conèixer  moltes dades i curiositats. Les visites als diorames seran guiades per grups i les persones que hi vulguin assistir caldrà que s’inscriguin prèviament a través del formulari en línia disponible al web www.flix.cat o el mateix dia a la plaça de l’Església, punt de sortida de les visites. No obstant això, cal tenir en compte que les places són limitades.
 

Recreació històrica del Final de la Batalla de l'Ebre a Flix Foto: Ajuntament de Flix


A un quart de 5 s’iniciarà la recreació, que aquest any tindrà com a novetat el canvi d’ubicació, traslladant-se del Passeig de l’Ebre al carrer de l’Era Nova, a la zona del Calvari. En aquest instant, centenars de recreadors escenificaran els darrers moments bèl·lics de la Batalla de l’Ebre, amb una acurada ambientació, tant en combats, estris i material explosiu. D’aquesta manera, el públic assistent podrà presenciar els combats entre l’avanç de les tropes franquistes i la resistència dels soldats republicans i civils que es retiren.

A continuació, a les 7 de la tarda al Cinema de la Unió Social es projectarà el documental La Llibreta del Dr. Gras, un documental de Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera que explica la història de la fossa de la guerra civil exhumada al mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre i de la llibreta del metge que permet recuperar els cossos d’alguns excombatents enterrats allà.

Per acabar i per acomiadar el cap de setmana, el diumenge 20 de novembre es farà una caminada guiada per les últimes posicions defensives republicanes a la Batalla de l’Ebre. Durant la caminada es donarà lectura a cartes de soldats participants la batalla. El trajecte comptarà amb l’ambientació per part dels grups de recreació XV Brigada Mixta de Flix i Pàndols 38 del Pinell de Brai. Esta activitat, igual que la resta, és gratuïta i amb assistència lliure.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: