1 de 10
PORT TARRAGONA

El projecte d’immersió de biòtops al Port de Tarragona demostra un augment en la diversitat marina

El projecte, impulsat per la Universitat Rovira i Virgili i el Port de Tarragona, té l’objectiu de regenerar la vida marina

El projecte, impulsat per la URV i el Port de Tarragona, pretèn regenerar la vida marina | Cedida
per E.R., Reus, Catalunya | 8 de novembre de 2022 a les 10:54 |
Els biòtops submergits al Port de Tarragona per un projecte de sostenibilitat mediambiental presenten un increment en la diversitat d'espècies marines. La iniciativa, impulsada per la URV i el Port de Tarragona, começa a mostrar resultats un any després d'haver-se posat en marxa. 

Els biòtops es troben en tres punts del port


El projecte, recollit dins l'eix "Sostenibilitat Ambiental" del Pla de Sostenibilitat del Port Tarragona – Agenda 2030, es va posar en marxa fa un any, el 2021. Ara, els resultats exposen que tots els biòtops presenten un dens recobriment per algues i fauna invertebrada macroscòpica, amb diversitat d'espècies. Es pot destacar la presència de pops, peixos diversos i postes d'ous de calamar.

Aquests resultats s'han recollit a partir de les tres immersions realitzades al setembre i desembre de 2021 en tres ubicacions diferents; Punta de la Platja del Miracle, en l'espai anomenat 'Illa' davant de l'Escullera o dic de Llevant i en un altre indret conegut com 'Corba'. Per altra banda, les estructures submergides a la Punta del Miracle son les que millor han resistit els embats dels corrents i les tempestes. Les ubicades a prop de l'escullera han estat parcialment soterrades.

Durant aquest període d'immersió dels biòtops, un grup de professionals van fixar exemplars d'ostra plana a les estructures submergides per millorar la qualitat de l'aigua Després d'un any, s'ha vist que no s'han aconseguit bons resultats amb la supervivència de Posidonia oceanica. No obstant això, en el cas de la Cymodocea nodosa els resultats són esperançadors, ja que s'ha produït una proliferació espontània de rizomes al voltant dels biòtops gràcies a la fixació del fons sorrenc que causen les estructures.
 

Els biòtops tenen com a objectiu principal recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines, com la Posidònia oceànica Foto: CedidaVa suposar un cost de 15.000 euros


Els responsables de l'acció mediambiental asseguren que, tenint en compte el nombre de biòtops submergits i l'impacte que han ocasionat, es podria plantejar la continuïtat del projecte duent a terme noves immersions.

El projecte d'immersió de biòtops amb un pressupost de 15.000 euros més IVA va ser finançat pel Port de Tarragona, impulsat i supervisat per la URV, i desenvolupat per les empreses TecnaTox i DeepSea Numerical. L'acció, presentada públicament, el setembre de 2021 tenia com a objectiu principal recuperar les poblacions de cefalòpodes d'interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l'alga de vidrers i la Cymodocea nodosa
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: