1 de 10
AGENDA

Presentació del llibre «Voluntarios por la revolución», d’Andy Durgan, al Centre de Lectura

Serà aquest divendres, 11 de novembre, a dos quarts de 8 de la tarda

La presentació del llibre tindrà lloc el pròxim divendres | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 8 de novembre de 2022 a les 10:01 |
El pròxim divendres, a dos quarts de 8 de la tarda, a la sala d’actes del Centre de Lectura tindrà lloc la presentació del llibre Voluntarios por la revolución. La milicia internacional del POUM en la Guerra Civil Española (2022), amb la presència del seu autor, Andy Durgan. La presentació anirà a càrrec de l’historiador Joan Navais. L’acte està promogut per la Secció de Comunicació del Centre de Lectura, l’associació cultural ETC, l’editorial Laertes i Reusdigital.cat.

Sobre el llibreLa participació de milers de voluntaris internacionals al costat de la República durant la Guerra Civil és coneguda com un dels exemples més èpics de l'internacionalisme en la història del moviment obrer. Molt menys coneguda, amb la notable excepció de George Orwell, és la presència d'uns 500 combatents estrangers en les files del Partit Obrer d'Unificació Marxista. Aquest llibre situa la seva experiència en el context de la política militar del POUM:  les característiques i situació de les forces militars sota el control del partit; la realitat de la seva presència en el front d'Aragó; i el paper de les milicianes.

Producte d'un estudi exhaustiu de les fonts disponibles, el llibre examina els antecedents socials i polítics d'aquests voluntaris, en molts casos, refugiats antifeixistes; la seva participació en les milícies del POUM; com serien víctimes de les calúmnies i de la repressió deslligada contra el partit en la zona republicana; el seu pas pels camps de concentració i la resistència antinazi durant la Segona Guerra Mundial; i el seu destí en els anys de la postguerra. Finalment, ofereix una refutació detallada de l'acusació, predominant durant la Guerra Civil, i que ha ressorgit recentment en alguns textos històrics, que, d'alguna manera, el POUM i els seus simpatitzants estrangers van col·laborar amb l'enemic.

L’autorNascut l’any 1952, Andy Durgan és doctor en Història per la Universitat de Londres (1989). Durant els darrers 40 anys ha publicat més de 100 articles, monogràfics i ressenyes sobre diferents aspectes de la Guerra Civil espanyola i els seus orígens. Viu a Barcelona des del 1982.

Andy Durgan també és autor d’obres com ara B.O.C 1930-1936. El Bloque Obrero y Campesino; The Spanish Civil War (2007) i Comunismo, revolución y movimiento obrero en Cataluña 1920-1936. Los orígenes del POUM (2016). Va ser assessor històric de la cèlebre pel·lícula Terra i Llibertat (1995), de Ken Loach.
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: