1 de 10
RECERCA

​Un fàrmac usat per tractar pacients de Crohn regenera el greix de l'intestí danyat

Un estudi de l'IISPV ha comprovat que el medicament redueix la inflamació intestinal i podria evitar que els pacients passessin per quiròfan

Entre el 40 i el 70% de pacients de Crohn han de passar per quiròfan | Cedida
per E.R., Reus, Catalunya | 16 de novembre de 2022 a les 08:00 |
El fàrmac genèric anti TNF-α, utilitzat per tractar la malaltia de Crohn, disminueix la inflamació del greix de l'intestí, segons un estudi liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili. La reducció de la inflamació i la regeneració que comporta el fàrmac podria evitar que molts pacients hagin de passar per quiròfan.

Les intervencions quirúrgiques a què se sotmeten entre el 40 i el 70% dels pacients de Crohn comporten seqüeles com dificultats per absorbir els aliments o aplicar una colostomia, que comporta la col·locació d'una bossa per evacuar la femta. Evitar les operacions milloraria la qualitat de vida dels pacients de Crohn, que són al voltant de 300.000 persones a Espanya amb una diagnosi de 7000 més cada any.

EL fàrmac ati TNF-α atura la inflamació de l'intestí
L'equip de cirurgia de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, que ha participat en l'estudi, va observar que els pacients de Crohn que entraven a quiròfan i havien estat tractats amb aquest medicament tenien gairebé intacte aquest tipus de greix. La TNF-α, abreviatura de l'anglès: tumor necrosis factor alpha, és la principal molècula responsable de desencadenar la inflamació de l'intestí, que és alhora un factor causant d'aquesta malaltia.

En estudis previs en aquesta línia ja s'havia demostrat que el fàrmac amb què es tracten aquests pacients i que porta el nom d'aquesta molècula ajuda a aturar aquest procés inflamatori. Ara, gràcies a aquesta investigació, s'ha pogut comprovar que aquest fàrmac també contribueix a restaurar el greix que envolta la zona de l'intestí que n'ha quedat afectada.

S'ha de calcular bé la dosi per evitar possibles pèrdues de resposta


Tanmateix, un de cada tres pacients deixen de respondre al tractament amb l'anti TNF-α. Una possible causa, segons suggereix aquest estudi, és "el fet que part del fàrmac actua sobre el greix, disminuint la quantitat de fàrmac que arriba a l'intestí, on a priori hauria d'actuar", explica Carolina Serena, responsable del Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals de l'IISPV (IBODI), que ha fet possible aquest descobriment juntament amb altres institucions.

Per la seva banda, Albert Boronat, primer autor de l'article, publicat a la revista International Journal of Molecular Sciences, subratlla que "és important tenir en compte la quantitat d'aquest greix a l'hora de calcular la dosi del medicament a administrar als malalts de Crohn, ja que podria evitar futures pèrdues de resposta". A l'estudi també hi han participat investigadors i investigadores dels serveis Digestiu i Cirurgia de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, de l'Hospital Vall d'Hebron (Barcelona), de l'Hospital Verge de la Cinta (Tortosa) i de l'Hospital La Fe (València).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: