1 de 10
ESPAI AERI

Tanquen temporalment l'espai aeri de Reus i Barcelona per l'entrada no controlada d'un coet xinès

El mòdul pesa 20 tones, ve de posar en òrbita l'última fase de l'estació espacial de la Xina i podria impactar contra la Terra

L'aeroport de Reus ha restringit els vols per l'entrada a l'atmosfera del coet xinès | Cedida
per E.R., Reus, Catalunya | 4 de novembre de 2022 a les 10:24 |
L'espai aeri de Reus i Barcelona s'han restringit temporalment per l'entrada no controlada d'un coet xinès a l'atmosfera. Els aeroports de les Illes Balears, Aragó i Navarra també han hagut de suspendre operacions aèries, ja que es troben dins l'òrbita del coet. Ara per ara, queden restringits tots els vols des de les 9.38 fins a les 10.18 del matí. 
 

L'òrbita del coet creua la península Ibèrica


L'agència espacial xinesa ha deixat caure sense control un coet, el Llarga Marxa-5B Y4, que forma part del seu ambiciós programa espacial, sobre la Terra. El mòdul pesa 20 tones i ve de posar en òrbita l'última fase de l'estació espacial xinesa.

El coet hauria de desintegrar-se en entrar a l'atmosfera


És precisament per això que Protecció Civil ha informat que tots els vols que surtin des de Catalunya des de les 09:38 del matí fins a les 10:18 s'han restringit. Es preveu que el coet, amb la simple fricció contra l'atmosfera, es desintegri en gran mesura i el que es conservi caigui sobre els oceans. No obstant això, Catalunya és en la seva trajectòria i és per això que s'han activat totes les alertes i mesures de seguretat disponibles.
De fet, segons els últims càlculs de l'organisme europeu encarregat de la vigilància espacial, l'EUSST, el mòdul de 20 tones ha de passar dues vegades per sobre de la península Ibèrica. Els càlculs, però, també inclouen que passi breument pel sud d'Europa i la península Aràbiga. Les estimacions (fetes a les 2:30 de la matinada peninsular espanyola) esperaven el xoc contra l'atmosfera, a uns 80 quilòmetres d'altura, per a les 8:50 del matí, però amb una forquilla d'una hora de marge d'error

La NASA encara no s'ha pronunciat al respecte, però les altres vegades que la Xina ha creat un perill així ja ha condemnat els fets i els ha titllat d'irresponsables. La darrera vegada va ser el 30 de juliol d'aquest mateix 2022. Aleshores, gran part de la ferralla espacial es va desintegrar sobre l'Índic. La manera caòtica en la qual la Xina gestiona les restes dels seus coets un cop els ha fet servir no només afecta la Terra. Aquest mes de març, un bloc de ferralla espacial va xocar contra la Lluna.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: