1 de 10
LITERATURA

Un pioner de la fotografia

Martí Gironell | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 4 de novembre de 2022 a les 13:00 |
Martí Gironell ha marcat una nova fita al seu currículum literari enduent-se la darrera edició del premi Prudenci Bertrana amb la novel·la El fabricant de records.
 
Fidel al seu treball, que va arrencar l'any 207 amb El pont dels jueus, Gironell manté la seva exitosa aposta per la novel·la història, combinant realitat i ficció i aconseguint unes intenses i vitals aproximacions al dia a dia dels protagonistes.
 
En aquest cas concret, la trami gira al voltant d'una figura real de les comarques gironines, el fotògraf Valentí Fargnoli que, durant les primeres dècades del segle XX, recorria pobles i ciutats del país immortalitzant gent, paisatges i moments que, amb el pas del temps s'han convertit en un material documental de primer ordre.
 
Nascut en una pensió de Barcelona, fill de dos immigrants italians que van tornar a Itàlia. Ell però, va tornar i es va instal·lar a Verges. La seva primera fotografia documentada és del 1901 i mostra l'antiga muralla del Pes de la Palla de Girona. També va fotografiar la visita del rei Alfons XIII a Barcelona i això el va convertir en proveïdor de la casa reial i li va permetre documentar el seu casament amb Victòria Eugènia i aquest és precisament un dels apunts biogràfics on Gironell s'ha agafat per anar construint una de les trames que hi ha a la seva novel·la i de la que, òbviament no en faré cap spoiler.
 
Valentí Fargnoli es fabricava els seus propis productes de revelat i, a més, va ser un dels primers fotògrafs en datar i documentar totes les seves imatges i els seus negatius, la qual cosa ha permès situar-les a la perfecció en temps i espai i convertir-les en material e primera a l'hora de documentar una època.
 
El Martí ha estudiat a fons la vida de Fargnoli i això li ha permès dibuixar i novel·lar la seva vida amb una estudiada barreja de realitat i de ficció que li permet jugar sense fugir en excés de la realitat. El resultat és una novel·la àgil que reconstrueix les anades i vingudes personals d'aquest fabricant de records fugint però del que seria una biografia estricta i agafant les llicències poètiques necessàries que li permetin teixir una història que combina amb encert, realitat, història i passió literària.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: