1 de 10
MEDI AMBIENT

Repsol i la Sínia signen l'acord de custòdia dels terrenys adjacents al pantà del Gaià

Inclou, entre altres, un projecte de reintroducció de la tortuga de terra

Un exemplar de tortuga terra | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 2 de novembre de 2022 a les 12:36 |
La presidenta de l'Associació Mediambiental la Sínia, Raquel Córdova, i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, han signat el conveni l’acord de custòdia dels terrenys adjacents al pantà del Gaià propietat de Repsol.

Després del que ha suposat la recuperació del cabal ecològic del Gaià, a través de la signatura del conveni entre Repsol i l’ACA, les actuacions contemplades en l’acord "busquen aconseguir un alt nivell de qualitat ambiental de l’entorn del pantà i prevenir el deteriorament del patrimoni natural i de la seva biodiversitat", segons s'ha fet saber des de Repsol.
 

Sancho i Córdova, a la signatura del conveni Foto: Cedida


L'espai natural del riu Gaià (codi ES5140019) va ser declarat mitjançant ACORD GOV/112/2006, de 5 de setembre, inclòs en la xarxa Natura 2000 (codi ES5140019) com a LIC (Lloc d’Importància Comunitària) i ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). Per Acord GOV/150/2014, de 4 de novembre, es va fer la declaració de les zones especials de conservació (ZEC) de la regió biogeogràfica mediterrània, on s’inclou el riu Gaià, i es van aprovar els instruments de gestió. Tot l’àmbit correspon a una àrea d’alt d’interès faunístic i, entre altres espècies, és destacable que hi nidifica una parella d’àguiles cuabarrada (Aquila fasciata) que utilitza les zones properes a l’embassament com a àrea de campeig i alimentació. Aquesta espècie de la fauna salvatge autòctona està declarada protegida i inclosa dins el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades.

En l’àmbit territorial, el riu Gaià té altrament una gran importància com a connector ecològic de primer ordre. Repsol és l’empresa propietària de 499,44 hectàrees, una part de les quals, se situen al domini públic hidràulic del curs fluvial del riu Gaià i al mateix embassament a l’entorn de l’embassament del riu Gaià. Aquestes finques se situen als municipis de la Secuita, el Catllar, Renau, Vespella de Gaià i Salomó, comarca del Tarragonès, i Vilabella del Camp, comarca de l’Alt Camp. I totes estan situades dins l’Espai Natural Protegit del riu Gaià.

L’any 2012, es va presentar la redacció del Pla d’Acció per a la Biodiversitat (PAB) de les finques de Repsol a l’entorn de l’embassament del Gaià. El document del PAB va ser redactat per LIMONIUM, juntament amb Acció Natura l’any 2011, a través de la Fundación Repsol. Des de l’any 2015, i a càrrec del Complex Industrial de Repsol, s’estan executant actuacions recollides en el PAB.

Una de les accions destacables de l’acord de custòdia que s’ha signat és la col·laboració amb el projecte de reintroducció de la tortuga de terra (testudo hermanni) a l’espai natural protegit del riu Gaià, que promou la Generalitat de Catalunya i que compta amb el suport tècnic del CRARC, Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. 

Des de l’any passat, a banda, s’han fet diverses accions de millora de l’espai. Concretament, aquest any 2022 i gràcies als ajuts d’espais naturals de la Generalitat de Catalunya i el suport econòmic de Repsol, s’han fet algunes actuacions com ara la construcció de dues vedrunes, la col·locació de diversos abeuradors, la senyalització de l’espai, tancament d’algun camí per evitar el trànsit rodat en zones sensibles i diverses plantacions amb vegetació de ribera.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: