1 de 10
OPINIÓ

Reus referma el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic

per Daniel Rubio, Reus, Catalunya | 28 d'octubre de 2022 a les 13:03 |
El món local té un paper protagonista en la lluita contra el canvi climàtic i des de l'Ajuntament de Reus ens comprometem amb mesures i accions per fer front a aquesta realitat que amenaça el nostre present i el nostre futur. Tot just aquest divendres, 28 d’octubre, hem aprovat el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC 2030) que recull les accions que l’Ajuntament emprèn per tal d’assolir els compromisos que estableix el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia al qual està adherida la corporació reusenca.

Aquests compromisos passen per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% per a l’any 2030 i per enfortir la capacitat per adaptar el municipi als impactes inevitables del canvi climàtic i esdevenir més resilient. En el cas de Reus la suma del pla estima la reducció de 291.335 tCO2e en data 2030, el que suposa una reducció del 55,8% de les emissions del municipi respecte el 2005.

El PAESC 2030 recull 33 actuacions que ja hem començat a aplicar ens àmbits d’actuació estratègics com són els edificis i equipaments o instal·lacions municipals; l’enllumenat públic; la flota municipal i el transport públic; el transport privat i comercial; la gestió de residus o la gestió de l’aigua. 

Escoles Reus 2030El passat dilluns, 24 d’octubre, amb motiu del Dia Internacional de lluita contra el Canvi Climàtic, es va poder escoltar al Mercadal el clam de les noves generacions contra el canvi climàtic, gràcies a l’acció conjunta organitzada des de la Regidoria de Medi Ambient en el marc del programa d’educació ambiental Escoles Reus 2030. Els alumnes de les escoles i instituts de la ciutat ens van fer arribar en aquesta diada reivindicativa, a través de les seves pancartes i de la lectura de manifestos, el seu sentiment de preocupació cap a un futur incert. També ens van interpel·lar amb accions que cadascú des del nostre àmbit podem fer per a contribuir a ser part de la solució contra el canvi climàtic.

Cal que recollim els seus missatges i ens posem a treballar plegats. Aquest any hem reforçat el programa d’educació ambiental posant a disposició dels centres més recursos pedagògics per tal d'avançar en la millora de cinc objectius vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, tot fent-ne protagonistes els alumnes de cada centre: promoure l'energia neta i assequible, vetllar per ciutats i comunitats sostenibles, treballar per una producció i consum responsables, lluitar contra el canvi climàtic i vetllar pel patrimoni natural de Reus.

A Reus som molts els agents que estem remant en la mateixa direcció, motivats per uns objectius que no aconseguirem sols, sinó que s'aconseguiran des del treball conjunt amb la ciutadania des de l'empresa privada, l'associacionisme, la ciutadania, el sector educatiu i les administracions públiques, per avançar amb els compromisos que hem agafat com a humanitat i que estan recollits en l'Agenda 2030. A Reus volem refermar el nostre compromís amb el canvi climàtic. És un repte que ens uneix a tots com a societat, i ens compromet pel futur de les mateixes generacions. T'hi sumes?

Daniel Rubio Angosto és regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: