1 de 10
LITERATURA

Molt més que un moixó

Les novel·les de josep l. badal adreçades al públic juvenil tenen una marca de la casa personal i intransferible

josep l. badal | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 28 d'octubre de 2022 a les 09:35 |
josep l. badal és el nom de ploma de Josep Lluís Badal (Ripollet 1966). És Llicenciat en Filologia catalana, professor de llengua i literatura i autors d'obres dirigides al públic adult i al públic infantil i juvenil. L'any 2018 va guanyar el premi Crítica Serra d'Or a la millor novel·la per Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents i és el responsable d'una obra singular, gens convencional, d'aquelles que captiven.
 
De fet, gosaria a dir que una vegada entres en l'univers badal quedes atrapat i ja no en pots sortir, és com una subtil però sòlida tela d'aranya que atrapa el lector amb una força poc corrent.
 
En l'apartat infantil podem parlar de la meravellosa Els llibres d'A, de les sèries Jan Planta (premi Folch i Torres) i Hopi.
 
Salvant totes les distàncies, les seves novel·les dirigides al públic adult segueixen la mateixa pauta, una marca de la casa personal i intransferible, una manera de narrar poètic, barroca, magnètica que va penetrant, que de vegades obliga a retrocedir per tornar a llegir una frase, un concepte o una idea i assaborir-lo amb més detall, amb més calma, amb més voluntat.
 
La col·lecció Debiaix de Lleonard Muntaner, dirigida per Maria Muntaner i Jaume C. Pons Alorda li acaba de publicar Xirp (Història d'ocells), una història que manté els trets característics de la literatura de badal, una poètica de bellesa i riquesa singulars, una capacitat de fascinació i un domini absolut dels ambients i de les situacions però que, en aquest cas concret va un pas més enllà i afegeix un punt de cruesa, contrastant així una prosa treballada i subtil amb una història crua, sòrdida, fosca i plena de racons.
 
Xirp té clars d'una gran lluminositat i punts foscos d'una negror absoluta i josep l. Badal els combina amb una habilitat i una precisió contundents, contraposant els horrors vitals amb l'alegria de viure d'una manera àgil i ben treballada. Les virtuts i els seus contraris es contraposen en aquesta mena de faula corprenedora, la possibilitat càlida i poètica de parlar amb els animals s'enfronta a la mort dels essers estimats, el bé i el mal que es miren cara a cara i ens demostren que llegir badal mai pot ser una decepció, ans al contrari, sempre és un encert rotund i un plaer immens.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: