1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Les Borges prepara unes jornades per donar a conèixer el refugi antiaeri

Una imatge de l'exterior del refugi | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 27 d'octubre de 2022 a les 17:00 |
L'Ajuntament de les Borges del Camp està treballant per passar a formar part del grup de 15 municipis catalans que compten amb refugis de la Guerra Civil visitables i per fer-ho s'ha dignificat l'accés al refugi que hi ha sota la plaça de la Font i al mateix temps es du a terme un treball per documentar la història d'aquest amagatall.

Estructura de ferro i porta de fustaA les Borges, dels tres refugis de gran capacitat que es van construir per protegir la població dels bombardejos i dels atacs aeris només es conserva, "en molt bon estat", el que hi ha sota la plaça de la Font, on fa pocs dies s'hi ha instal·lat una estructura de ferro i una porta de fusta que protegeix la instal·lació i "la dignifica, a més de servir de banc".

A l'estructura de ferro, i per identificar correctament aquest punt, s'hi ha col·locat en una de les cares la inscripció Refugi Antiaeri i l'escut de les Borges del Camp i en una altra cara la paraula Accés. Aquesta actuació, un primer pas que tindrà continuïtat, s'ha fet coincidint amb les obres de remodelació de l'avinguda se Magdalena Martorell i de la plaça de la Font.

El van tornar a obrir fa uns deu anysEl refugi, un cop acabada la Guerra Civil, va estar molts anys tancat fins que el dia 9 de maig de 2002 es va reobrir novament per primer cop. En aquella ocasió del refugi s'hi van retirar alguns objectes que hi havien quedat abandonats i que actualment són custodiats al Centre Cultural Marinada. Posteriorment, fa uns 10 anys, aproximadament, el refugi es va tornar a obrir, tot i que en aquell moment no s'hi va concretar cap actuació.

Més recentment, el passat mes de març, el director general de Memòria Democràtica va visitar les Borges del Camp convidat per l'alcalde i diputat Quim Calatayud, "amb l'objectiu de fer-lo coneixedor del refugi ja que, simultàniament, l'ajuntament havia presentat tota la documentació per optar a una subvenció de la Generalitat que faciliti la conversió de l'antic refugi de la Guerra Civil en un lloc visitable, accessible i d'interès històric i patrimonial", segons fonts municipals.

Subvencions tramitadesDes de fa un parell de mesos s'ha encarregat una memòria–estudi del refugi borgenc a l’empresa Terra Enllà, especialitzada en l'època de la Guerra Civil. Aquest informe inclou entrevistes presencials a borgencs encara vius que o bé van ser usuaris del refugi o bé en tenen referències familiars o veïnals. També s'han dut a terme consultes a diversos arxius per mirar de descriure com es va construir, quina capacitat tenia, de quins serveis disposava, a més d'altres detalls com el nombre de bombardejos que van afectar les Borges.

Un cop acabades les obres de l’entrada i en cop enllestida aquesta memòria, l’ajuntament netejarà i condicionarà el refugi internament i el farà visitable "provisionalment" amb unes jornades de portes obertes per a borgenques i borgencs. Al mateix temps, i un cop es confirmin les subvencions que s'han tramitat, es treballarà en el condicionament definitiu. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: