1 de 10
PUBLICITAT

Més de 65.000 tarragonins rebran una alerta al mòbil en un simulacre de confinament per accident químic

Protecció Civil prova, el 2 de novembre, un nou sistema d’avís als mòbils al polígon sud de Tarragona en el marc del Plaseqta

Mapa de l'àrea on sonaran les sirenes | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 27 d'octubre de 2022 a les 16:07 |
El 2 de novembre a la tarda tindrà lloc un simulacre de confinament per accident químic al voltant del polígon sud de Tarragona. Més de 65.000 persones rebran per primera vegada alertes al mòbil per participar en la prova, amb l’objectiu de practicar el confinament real com a principal mesura d’autoprotecció en cas de risc químic.

La Direcció General de Protecció Civil enviarà notificacions emergents als dispositius mòbils i alhora posarà en marxa 20 sirenes que sonaran al carrer, en un exercici per posar en pràctica les accions que caldria fer en cas real d’emergència per accident químic o catàstrofe. Concretament, el simulacre tindrà lloc als barris de ponent de Tarragona (Bonavista, Torreforta i Camp Clar), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Reus (part d’un polígon industrial) i Salou (Cova Mar i Mirador).

Es preveu que el confinament, que s’emmarca dins de la implantació del PLASEQTA, el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, no s’allargui més enllà de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.
 

Sirenes de risc químicAls barris i polígons industrials, que participen en la prova del pròxim 2 de novembre, al voltant de les 18,30h sonaran les sirenes de risc químic amb tres senyals d’alarma oscil·lants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons per informar de l’ordre de confinament. Al voltant de les 18,45 h sonarà el senyal de fi de confinament de les sirenes de risc químic amb un senyal continu de 30 segons de durada posant fi al simulacre.

L’objectiu és que la població identifiqui aquests senyals d’alarma de les sirenes i sàpiga com actuar en cas d’emergència.

Missatge d’emergència al telèfon mòbilEn aquest simulacre també es provarà per primer cop un nou sistema d’alerta a través de missatges al telèfon mòbil de la població que hi ha a l’àrea de la suposada emergència. Les notificacions aniran encapçalades per la frase “Alerta de Protecció Civil”, seguida del text d’alerta. Aquest tipus de missatge es mantindrà en la pantalla del dispositiu fins que es cliqui a sobre per veure el contingut.

El missatge el rebran les persones que estiguin a la zona del simulacre entre les 18,30h i les 19,00h i qualsevol persona que entri en la zona d’alerta, tot i que ho faci més tard de l’hora d’inici de la prova. Només es rebrà un cop en cada cas. El missatge s’acompanya d’un sol específic d’alerta, fàcilment identificable que es pot escoltar en aquest enllaç.
 

Per rebre el missatge d’alerta al mòbil, cal configurar-ho prèviament, excepte en els dispositius més nous que ja està activat per defecte. Per poder configurar els telèfons s’ha fet un manual tutorial, que es pot consultar des de la web: interior  interior.gencat.cat/simulacrePLASEQTA.
 

Com actuar?La població que escolti les sirenes de risc químic el pròxim 2 de novembre haurà de practicar les mesures d’autoprotecció. Aquestes són refugiar-se a l'edifici més proper, no sortir al carrer, tancar bé portes i finestres i tancar els aparells d'aire condicionat. El confinament acabarà quan soni el senyal de fi de l’alerta. Les persones que estan a dins d’un edifici potser no sentiran el so de les sirenes, ja que van destinades a avisar les persones que estan al carrer.
 


Tot i que es tracta d’un exercici i no d’una emergència real, és important practicar el confinament i també explicar a familiars, amics i companys de feina que és important fer-ho i en què consisteix. S’ha fet difusió del simulacre als comerços, equipaments i diferents activitats de la zona on sonaran les sirenes per tal que practiquin el confinament i facilitin que les persones que estiguin al carrer es puguin confinar als locals oberts al públic.


Millora del sistema d’avís a la població

Els darrers incidents i accidents a la indústria química, i en especial l’explosió a l’empresa IQOXE el gener de 2020 a La Canonja han provocat un cert malestar en la població que viu a prop de les indústries petroquímiques al camp de Tarragona. Per tal de posar fi a la desconfiança, l’administració està treballant en la millora del sistema d’avís a la població i en la gestió de les emergències.
 
Els últims incidents a Tarragona que han causat malestar a la població també ha posat de manifest que els veïns volen més informació. De fet, a les taules de diàleg amb la ciutadania que van tenir lloc a finals de l'any passat, una de les demandes fetes per la població va ser la realització de simulacres per posar en pràctica les mesures de protecció., també ha posat de manifest que els veïns volen més informació. De fet, a les taules de diàleg amb la ciutadania que van tenir lloc a finals de l’any passat, una de les demandes fetes per la població va ser la realització de simulacres per posar en pràctica les mesures de protecció. 

Amb l’objectiu de poder avaluar el funcionament del simulacre, especialment la recepció dels missatges d’alerta als telèfons mòbils, s’ha preparat una enquesta d’avaluació amb un qüestionari breu i fàcil de respondre, al qual es podrà accedir a través d’un enllaç web. L’enquesta és anònima i no es fa ús de les dades personals.
 
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: