1 de 10
TOTS SANTS

Trossets de vides amagades al Cementiri General de Reus

Les visites nocturnes amb motiu de Tots Sants fan valer el patrimoni artístic i les històries del recinte

Una cinquantena de persones segueixen la visita nocturna al Cementiri General de Reus | Estel Romeu
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 27 d'octubre de 2022 a les 12:32 |
Un violí de fons tallant el silenci i un camí d'espelmes emmarcant les siluetes del Cementiri General de Reus. Aquest és el preludi de les visites nocturnes per donar a conèixer el patrimoni artístic i històric del recinte, que va ser el primer cementiri general aconfessional de Catalunya. Amb totes les entrades exhaurides en pocs minuts, els afortunats que les han aconseguit esperen sense fer soroll que comenci el viatge a través de les sepultures.

La companyia La Gata Borda interpreta els protagonistes del cementiri


Trossets de vides i, naturalment, també de la mort de personatges il·lustres i persones anònimes de la ciutat marquen el recorregut de la visita. Des del relat de la seva creació l'any 1870, fins a l'actualitat, amb la creació del nou espai per a cerimònies, la visita revela espais i històries que s'amaguen al cementiri. Tombes, sepultures, mausoleus i panteons es descobreixen amb els personatges interpretats pels actors de La Gata Borda, que condueixen la visita teatralitzada.

En lloc de tenir un escenari fix, el mateix recorregut és l'escenari, pel qual els espectadors avancen amb el ritme de la il·luminació. Amb una espelma a la mà i guiant-se amb alguns focus que s'encenen i s'apaguen, els visitants passen d'una història a una altra coneixent fragment de vides que s'amaguen al cementiri.
 

La il·luminació de les espelmes i les interpretacions dels actors condueixen la visita nocturna Foto: Estel Romeu

 

La història de la ciutat a través de les tombes


Des del testimoni de la primera mort del 1871, jornaler enterrat amb honors; fins al de Mari Pepa Colomer, la primera dona aviadora de Catalunya; o el de Cipriano Martos, assassinat pel franquisme; són alguns dels que es descobreixen durant el recorregut. A més de donar a conèixer episodis com els bombardejos franquistes a la ciutat o la importància de la família Boule en el patrimoni reusenc.

La interpretació dels actors, la il·luminació i els moments de música en directe il·lustren de manera solemne les històries que formen part del Cementiri General de Reus. Un espai viu i que creix, com és amb el nou espai dedicat al dol perinatal, inaugurat aquesta setmana i que forma part de la visita.

Tombes i panteons neoclàssics i modernistes caracteritzen el cementiri reusenc, reconegut dins la Ruta Europea dels Cementiris. Obres de l'arquitecte Domènech i Muntaner i dels escultors Joan Roig i Joan Rebull són algunes de les peces que es descobreixen de la mà dels intèrprets de La Gata Borda.

Ampliar les visites a la propera edició


Un petit audiovisual al final de l'itinerari i un aplaudiment per part dels espectadors tanquen la ruta amb motiu de Tots Sants. Organitzat per Reus Serveis Funeraris, el cicle de visites guiades nocturnes va exhaurir les entrades en qüestió de minuts, pel que s'estudia ampliar les sessions de cara la pròxima edició. Ara per ara, els afortunats que han pogut visitar el cementiri a la llum de les espelmes, s'enduen els secrets i les històries amb ells. 
Vegeu la galeria fotogràfica de les visites:
També hauries de llegir
Fa 14 setmanes

De nit, per Tots Sants, al cementiri

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: