1 de 10
SOCIETAT

Busquen voluntaris al Priorat per acollir arbres fruiters recuperats de la comarca

Es distribuiran més de 500 arbres recuperats de deu varietats de fruiters tradicionals

Imatge d'un pagès enmig d'un fruiter | ACN
per ACN, Reus, Catalunya | 9 de novembre de 2022 a les 08:00 |
Un projecte de recuperació, retorn i custòdia d'arbres fruiters tradicionals del Priorat permetrà que la comarca replanti varietats d'arbres fruiters que, a dia d'avui, estan pràcticament extingides. En concret, s'espera recuperar més de 500 exemplars a partir de material vegetal procedent de 10 varietats de fruiters tradicionals prioratins de qualitat. Per fer-ho, s'ha dut a terme un procés de clonació que ha reeixit amb aquest gran nombre d'arbres resultants, que la comarca tornarà a acollir als seus camps.

Les varietats dels arbres fruiters clonades tenen una aroma excepcional i una gran capacitat de resiliència i adaptació a les condicions del sòl i el clima de la comarca. Amb el retorn d'aquestes varietats al Priorat es pretén divulgar el seu coneixement, ja que en les darreres dècades s'han implementat varietats modernes, abandonant alguns cultius que es consideraven menys competitius en el model agroindustrial actual.

El Consell Comarcal del Priorat promou aquesta iniciativa, que s'emmarca en l'operació Dinamització agrària del PECT Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador", que lidera la Diputació de Tarragona. Des del consell comarcal es busca facilitar la implementació d'estratègies conjuntes per a la millora del sector agroalimentari  en àmbits com l'adaptació al canvi climàtic, la transformació i revalorització de productes agroalimentaris o la divulgació dels productes locals, entre d'altres objectius.

Entre els mesos de desembre i gener es donarà el tret de sortida a la iniciativa "custodia un fruiter" amb la distribució dels més de 500 exemplars clonats. Tots els habitants del Priorat que tinguin una finca on plantar-los, ganes de cuidar-los i de compartir aquest coneixement podran recollir els arbres. Pel que fa a la quantitat d'arbres que es repartirà als interessats es prioritzarà la pagesia i es tindran en compte les seves activitats professionals. També hi ha la intenció que les escoles de la comarca acullin algun dels exemplars, ja que es van implicar intensament i van participar de la fase inicial de recollida i identificació de les varietats autòctones de la comarca.

Els veïns del Priorat que vulguin sumar-se a la iniciativa han de contactar amb el consell comarcal a través de l'adreça electrònica mvilamala@priorat.cat, especificant on voldrien plantar exemplars dels arbres fruiters i contestar un qüestionari que se'ls farà arribar.

El Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) "Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador" vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d'actuació: la innovació social i l'especialització intel·ligent. D'una banda, s'aplica la tecnologia a l'escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l'altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l'agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l'Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d'inversió en creixement i ocupació.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: