1 de 10
OPINIÓ

La caixa solidària

per Xavier Guarque, Reus, Catalunya | 24 d'octubre de 2022 a les 09:51 |
A veure si ens aclarim. En un Estat de les autonomies, del règim fiscal comú (com sempre diem, menys dues que van al seu aire), de la solidaritat entre totes, com pot ser que es permeti que la de Madrid lideri una rebel·lió fiscal en tota regla, insolidària, que se'n fot de la resta, abaixant i traient impostos, i després la segueixin altres del mateix color, però a continuació s'hi enganxen altres, quedant, com sempre passa, com els més solidaris/ximples els catalans.

A veure senyors, no és perquè ho facin els altres també ho puc fer jo. A la mal dissenyada estructura territorial autonòmica de l'Estat hi ha una cosa que hauria de ser el termòmetre per on actuar cada comunitat. Es diu balances fiscals, que determinen qui aporta diners a la caixa i qui aporta, també, però a final d'any diu a l'Estat: "Em falta això per a cobrir els meus pressupostos".

En aquest grup hi ha gairebé totes les autonomies, totes, a excepció de Madrid, Catalunya, País Valencià i Balears, a més dels referits sense esmentar País Basc i Navarra. La resta, s'ha de repetir, no arriba a cobrir la seva despesa amb els seus ingressos. Requereix la «subvenció» de la caixa única.

Amb quina poca ètica i pocavergonya, alguna d'aquestes comunitats es pot permetre el luxe d'abaixar impostos? Sense dubte, amb la mateixa que la presidenta de la comunitat autònoma de Madrid, autoproclamada representant de l'España amadrilenyada i castellanitzada, més arcaica i troglodita gosa vomitar, a domicili, que el 155 aplicat per l'Estat a Catalunya al començament del Procés va ser insuficient i curt. I, el que és més gros: per què Catalunya els manté solidàriament si, finalment, seran per a pagar les irresponsabilitats i disbauxes dels altres?

Diuen que hi ha unes partides que són per a tots, com una monarquia a mantenir, un Departament de Defensa, un exèrcit, i un armament militar que, ja s'ha anunciat que augmenta el seu pressupost per a quedar ben defensats de ves a saber quin atac... defensable, perquè, vist el que es veu, en aquest aspecte mai es pot estar tranquil del tot.

Comptablement, hi ha uns números, però hi ha els diners que hi ha, i si tot quisqui competeix a abaixar els seus impostos, finalment, hi haurà més d'un que per quadrar els seus exercicis en necessitarà més de la, dita, «caixa solidària», llavors, de quina partida pressupostària es trauran?
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: