1 de 10

Berasategui garanteix la «correcta i perfecta» gestió dels residus a la Hispània

El ple no secunda la proposta de la CUP per aturar l'aparcament subterrani per la contaminació detectada en part del subsòl dels terrenys

La moció de la CUP sobre l'antiga Hispània s'ha tractat al ple | Google Maps
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 d'octubre de 2022 a les 11:35 |
Després de tractar la proposta del PSC per habilitar una vorera a la carretera de Cambrils, des de Misericòrdia i fins a Blancafort, el ple d'aquest divendres ha abordat una moció de la CUP relativa al projecte de l'antiga Hispània. La regidora Mònica Pàmies n'ha exposat els motius, tot apuntant a l'informe encarregat pel consistori en què es van detectar contaminants en part del subsòl dels terrenys. La cupaire ha instat el govern a aturar les obres, i a tractar els residus tal com marca la normativa vigent. 

Informació al veïnatLa votació dels punts de la moció s'ha fet per separat. El primer proposava "aturar qualsevol moviment que signifiqui un inici en les obres de construcció"; el segon, "informar el veïnat de tots els detalls del sector S4 (una de les zones dels terrenys on hi ha contaminants), així com del Pla de descontaminació i del protocol que cal executar"; el tecer, aplicar el protocol dels cinc passos de descontaminació del sòl sota tutela de l'Agència de Residus de Catalunya; i el quart, "abandonar la idea de la construcció del pàrquing subterrani i aprofitar aquest espai en superfície per ubicar una zona verda arbrada". Els punts 1 i 4 s'han votat plegats, així com els 2 i 3. En els punts 1 i 4, tan sols s'han comptat quatre vots a favor (els tres dels proposants i el del regidor no adscrit, Raúl Meléndez). El govern i Cs s'hi han oposat, i el PSC s'ha abstingut. Quant als punts 2 i 3, s'han aprovat per unanimitat. 

Des del govern, la regidora Marina Berasategui ha argumentat el rebuig als punts 1 i 3 de la moció anticapitalista. Entre altres qüestions, ha assenyalat que el projecte segueix els passos establerts per la llei, i ha apuntat que es preveu fer el tractament dels contaminants. "Aplicarem la correcta i perfecta gestió dels residus, pels treballadors i per l'entorn", ha exposat finalment. 

"La batalla no s'acaba aquí", segons Pàmies"Els seus arguments no ens tranquil·litzen. Ens diuen que tenien previst el tractament dels residus, però no apareix en cap documentació", ha carregat Pàmies. "Fa dos anys que saben de la situació, i no n'han informat l'Agència de Residus de Catalunya. Hi ha manca de transparència. Quan es moguin aquelles terres cal seguir unes mesures estrictes de seguretat, i aquesta hauria hagut de ser la seva prioritat", ha afegit. "No diria que han amagat la contaminació, però no l'han feta pública", ha conclòs. 

Abans de la votació, Pàmies ha avançat que "per a nosaltres aquesta batalla no s'acaba aquí, perquè hem denunciat a l'Agència de Residus de Catalunya, i hem registrat una instància a Intervenció". La cupaire ha lamentat que "tot i que vostès sabien que els terrenys estan contaminats, no actuen legalment contra la empresa que hi va ser abans". 

Després de tractar la moció de la CUP sobre l'antiga Hispània, el debat plenari d'aquest divendres ha abordat altres propostes dels grups de l'oposició. Cs no ha estat de sort, ja que no han prosperat de les seves dues iniciatives incloses en l'ordre del dia. La primera, una proposta de declaració per aprovar "amb caràcter urgent" una deducció extraordinària i temporal en l'IRPF per alleujar la pujada dels tipus d'interès en la hipoteca de les famílies. La segona pretenia instal·lar cobertes als parcs infantils del terme.

Sobre l'arbrat urbàTampoc ha tirat endavant una nova moció cupaire, aquesta per "augmentar i preservar" l'arbrat urbà a la ciutat. El regidor de Via Pública, Hipòlit Montseny, ha argumentat el rebuig del govern a la proposta dels independentistes en entendre que "estem fent tot el que podem per les zones verdes" de la capital del Baix Camp.

També ha recordat les distincions obtingudes recentment per part de Viles Florides. Després de la votació, el batlle, Carles Pellicer, ha volgut donar resposta al regidor no adscrit, Raúl Meléndez, qui abans ha assenyalat que "Reus és una ciutat trista" per la manca de zones verdes. "Per estimar-se una ciutat cal començar per no insultar-la", ha apuntat l'alcalde. ​

Sobre l'atenció psicològica al joventFinalment, s'ha debatut una moció del PSC per a la creació d’un servei municipal d’atenció psicològica per a joves. No ha prosperat pels vots en contra del govern. L'ha presentada el regidor Daniel Marcos, qui ha posat l'exemple del Vendrell, des d'on s'ha impulsat un projecte en aquesta línia anomenat Escolta'm.

Meléndez, Cs i la CUP han avançat el seu suport a la proposta, en la primera ronda del debat. El regidor Òscar Subirats, ha dit que en tot cas "hauria de ser el departament de Salut qui ens donés accés a poder prestar un servei com aquest". "No seria aquesta una acció de competència municipal", ha dit, si bé ha precisat que "el que ens correspon és fer promoció de la salut pública.

Emotiva't, que es presta des de Joventut, "acompanya els joves a través d'un espai d'escolta activa", en marxa des de 2016, ha volgut recordar Subirats. En aquest sentit, ha argumentat, "som un municipi pioner perquè no ens vam esperar a la pandèmia" per engegar iniciatives en matèria de salut mental i emocional per a adolescents i el jovent.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: