1 de 10
LITERATURA

Uns marrecs

Club editor ha publicat "Uns marrecs" ("Just kids") traduïda per Martí Sales i signada per Patti Smith i publicada originàriament l'any 2010.

Patti Smith i Robert Mapplethorpe | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus | 21 d'octubre de 2022 a les 10:40 |
Uns marrecs és una història d'amor, d'amistat, de fidelitat més enllà dels anys viscuts, una narració visceral i plena de tendresa i d'innocència malgrat l'entorn no sempre amable. Els protagonistes són dues grans figures de la cultura contemporània, el fotògraf Robert Mapplethorpe i la cantant Patti Smith abans de ser precisament això, figures consagrades i reconegudes arreu.
 
Ella, considerada la precursora del punk i una de les cantants més poderoses i icòniques del poc rock contemporani, amb la capacitat de mantenir-se sòlida i sorprenent des dels 70 fins ara i ell, un dels fotògrafs més icònics, capaç de transitar des de la sensibilitat extrema de les seves flors a les imatges escandaloses dels universos gais més impactants i escandalosos.
 
Però la història arrenca molt abans, concretament l'any 1968 quan la Patti abandona Chicago i arriba a Nova York sense ni un dòlar, sense casa i disposada a fer qualsevol feina que trobi. Seguidora fidel d'Artur Rimbaud i de Bob Dylan coneix un jove peculiar, especial que, d'entrada es convertiria en un àngel protector i en un còmplice, més tard seria un amic, després seria la seva parella i, finalment un còmplice absolut amb qui va compartir vida i experiències fins que Robert va morir l'any 1989 i ella li va prometre que un dia explicaria la seva història.
 
Sorprèn, d'entrada que una estrella planetària, coneguda arreu i capaç d'omplir estadis amb la seva sola presència sigui capaç d'explicar aquesta història plena de complicitats, de tendresa, d'il·lusió, d'esperança, de presents vius i de futurs prometedors.
 
Des del primer regal, un penjoll ètnic al primer èxit, que va arribar quan l'any 1978 anaven caminant tots dos pel carrer i sentien per tot arreu sonar el Because the night que havia gravat amb Bruce Springsteen i ell li va dir "Patti, t'has fet famosa abans que jo".
 
Sorprèn i impacta també veure-la explicar qüestions personals i íntimes de la seva vida artística i sentimental lluny dels escenaris i de l'èxit, fets quotidians i privats narrats a cor obert i on a cada línia es pot veure i sentir a flor de pell la devoció que Patti sentia per Robert i la que Robert sentia per Patti.
 
Smith es mostra despullada, càlida, passional, apassionada i sincera. Són dos adolescents, dos marrecs que s'enfronten al món, que descobreixen els fils secrets d'una gran ciutat, que es mouen a cavall dels hippies i dels punks i que viuen cada moment amb una intensitat absoluta i radical.
 
Un llibre intensament recomanable, que va més enllà de les personalitats aclaparadores i populars dels seus protagonistes i que és, en realitat una meravellosa declaració d'amor sense escletxes ni mitges tintes que acaba l'any 1989, quan truquen a casa de la Patti per anunciar-li que el Robert ha mort. Quedava aquell collaret ètnic i dues vides que potser van ser una de sola.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: