1 de 10
OCUPACIÓ

Esclarir un futur incert

Més de 1.200 persones s’aplguen en la cinquena edició de la Fira de l’Ocupació Juvenil de la Cambra, que "ha superat les expectatives", segons l'organització

La fira presta servei i assessorament a joves en matèria formativa i laboral | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 20 d'octubre de 2022 a les 17:44 |
Pensar en el futur és sovint angoixant. Encara més per a la joventut. S’obren portes, moltes portes. Hi ha tantes opcions que cal guia, assessorament i consell, algú que sigui capaç de transmetre als joves què és el que es trobaran quan hagin de volar sols i intentar fer-se un lloc en el sempre complex mercat laboral.

Activitats formativesAquest és el propòsit de la Fira de l’Ocupació Juvenil de la Cambra de Comerç de Reus. Si bé la previsió de cara a aquesta cinquena edició ja era positiva, el president de la corporació, Jordi Just, ha dit que “s’han superat totes les expectatives, aquesta edició ha de marcar un punt d’inflexió; hem de fer créixer la fira en hores d’obertura”.

A més, des de la Cambra s'ha anunciat que intentaran treballar per descentralitzar-la arreu de les cinc comarques d’àmbit d'actuació. Com ha explicat Cíntia Benítez, administrativa del Programa Integral de Cualificación y Empleo (PICE) de la Cambra, tot plegat s’ha desenvolupat millor del que es preveia: “Hi ha hagut molt moviment tant en els estands de les empreses com en els tallers que s’han dut a terme”.

I és que s’han ofert diverses activitats formatives, com per exemple els tallers Claus per trobar feina i Quatre històries inspiradores per treballar l’actitud proactiva. A més, durant el matí, s’ha realitzat una mena de role playing simulant una entrevista de feina per tal que els assistents puguin elaborar tàctiques quan s’enfrontin a una. “Vinc a deixar el meu currículum, com que parlo francès, vull provar sort en el sector comercial”, ha dit Sihem, que fa dos anys que viu al territori, va estudiar comerç internacional i ara es troba cursant els estudis d’administració i finances: “Amb un diploma, espero trobar feina”, ha apuntat.

Empreses participantsSemblant és el cas de Miguel Galera i Kevin Pelayo, dos joves de 17 i 18 anys que volen introduir-se al món laboral “per anar adquirint experiència”. Han manifestat que ja han acabat els seus estudis i que cerquen alguna oportunitat laboral en l’àmbit de la indústria, el comerç o el manteniment. En general, són optimistes i esperen que la fira sigui útil per tal de fer més accessible el camí de pedres que de vegades representa el futur laboral: “M’agradaria treballar d’operari de línia productiva i confio que aquesta pot ser una molt bona oportunitat”, han conclòs.
 

Els joves han pogut prendre part en tallers i altres iniciatives Foto: Joel Medina


Igual que les persones que han assistit a la fira, els estands de les empreses participants també han tingut una presa de contacte amb els aspirants. “Nosaltres volem crear una borsa de treball de cara a les obertures de les botigues durant el mes d’abril de l’any que ve”, ha apuntat Vanesa Añón, responsable de Recursos Humans de Supermercats Michelangelo. Ha indicat que durant la Setmana Santa i l’estiu és quan més feina tenen, ja que els establiments de l’empresa estan situats a la costa. Añón ha destacat que el perfil necessari és “gent polivalent, que treballi a l’interior de les botigues: a la caixa, fent la recepció del gènere…”. Ha afegit que la seva empresa acostuma a contractar estudiants durant la temporada estival: “Dels 350 que som, 100 són gent jove”, ha precisat.

El cas de la Guàrdia UrbanaEnguany, és la primera edició en què la Guàrdia Urbana de Reus ha estat present a la fira. Com han comentat Carolina Pérez i Lídia Maduell, la rebuda ha estat un èxit: “La gent s’ha interessat molt en la nostra funció”, han manifestat. El que han explicat les agents és, en primer lloc, una definició global dels serveis de la Guàrdia Urbana. A més, han especificat els requisits que es demanen per admetre les inscripcions, i el tipus de procés que se segueix, incloent-hi les proves que s’han de superar i el temari exigit per fer-ho.

Sobretot, han valorat positivament que cada vegada més noies s’interessin per la funció de la Guàrdia Urbana: “Encara queda molta feina per fer, però sí que és cert que s’han apropat moltes dones i molt joves, i això és vital per al futur de la professió; el fet que s’ho plantegin ja és positiu”, han celebrat. Per tant, desenes de joves han tornat a casa amb menys dubtes, menys inquietuds negatives i més sensacions positives. La incertesa hi serà, tot i que sempre es pot treballar perquè els futurs treballadors tinguin l’oportunitat de tenir totes les opcions sobre la taula a l’hora de decidir com esclarir els anys que estan per venir.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: