1 de 10
POLÍTICA

L'ajuntament sabia des de 2020 que el subsòl de l'antiga Hispània està contaminat, segons la CUP

L'Agència de Residus de Catalunya admet a tràmit la denúncia dels independentistes contra la construcció de l'aparcament subterrani

A banda de la moció al ple, la CUP impulsa una campanya reivindicativa contra l'aparcament de la Hispània | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 20 d'octubre de 2022 a les 11:21 |
"Zona contaminada. Veïnat en perill". Aquesta és el lema escollit per la CUP Reus per "alertar" la població dels "perills" que pot comportar la construcció projectada d'un aparcament subterrani als terrenys de l'antiga Hispània. La regidora Mònica Pàmies ha exposat aquest dijous que de cara al ple de divendres (en directe a Reusdigital.cat des de les 9 del matí), defensaran una moció per aturar el projecte i proposar que al lloc, a banda dels pisos de protecció oficial previstos, s'hi faci una zona verda. Durant una roda de premsa realitzada a la pròpia Hispània, els cupaires s'han posat vestits de protecció en al·lusió a la presència de contaminants en part del subsòl de l'indret. 

Instància i denúnciaPàmies ha assenyalat igualment que s'ha presentat una instància a Intervenció de l'Ajuntament de Reus per exposar un seguit de qüestions sobre el futur aparcament, i per valorar la viabilitat d'aquest si es té en compte el sobrecost afegit a causa del tractament específic que caldria fer per descontaminar el sòl, segons la cupaire ha dit que marca la normativa vigent. A banda, des del grup municipal independentista s'ha explicat que l'advocat que han contactat per gestionar el cas ha "descobert" que l'informe encarregat pel consistori sobre el projecte, en què s'assenyala que hi ha contaminació, data del juliol de 2020. "Tenien constància d'aquest fet des de fa dos anys i no n'han informat ningú, ni l'Agència de Residus de Catalunya", ha manifestat. Pàmies ha indicat també que la Llei 7/2022 estableix, entre altres requisits, el deure de comunicar a les autoritats corresponents l'existència de sòl contaminat, quelcom que ha reiterat no s'ha complert a l'antiga Hispània per part de l'ajuntament de la capital del Baix Camp. Igualment ha lamentat que el projecte de l'aparcament tingui prevista la sortida de fums just davant de la façana d'un bloc de pisos, i ha qüestionat la idoneïtat de la seva construcció "si tenim en compte que seria dins d'una zona de baixes emissions". 
 

La CUP distribueix fulls informatius sobre la voluntat d'aturar el projecte Foto: MBO


Sobre la denúncia que la CUP va traslladar a l'agència, dies enrere, Pàmies ha assenyalat que hi va fer constar el caràcter "urgent" d'aquesta, i que en conseqüència espera que la resposta "no pugui trigar gaire temps" en donar-se. Quant a la moció del ple d'aquest proper divendres, es proposaran diferents punts d'acord, des de l'aturada del projecte abans no es delimiti "de manera clara" la zona contaminada (segons els cupaires, perquè Hispània hi abocava olis, benzina i altres productes), o que la plaça projectada a peu de carrer sigui substituïda per una zona verda "perquè ens en fan falta". De fet, una segona moció dels anticapitalistes instarà el consistori a "augmentar i preservar" l'arbrat urbà al terme. 

El Gepec demana que l'informe es faci públicEl Gepec, al seu torn, ha emès un comunicat per demanar a l'ajuntament que faci públic l'informe del projecte, que els serveis de salut pública de del consistori donin a conèixer "detalladament el risc per al veïnat que comporta la presència dels nivells de plom que s'ha detectat i que "les autoritats competents reconsiderin la necessitat de l'obra". El col·lectiu ecologista ha recordat que per la zona contaminada hi passa una mina d'aigua. 

Quan la CUP va revelar el contingut de l'informe i la contaminació en part del subsòl de l'antiga Hispània, des de l'ajuntament es va subratllar que el projecte segueix "escrupolosament" els passos normatius per a la futura gestió dels residus vinculats a la construcció de l’aparcament subterrani. Els informes, segons fonts municipals, indiquen que els materials contaminants són "en una àrea molt localitzada" de la parcel·la, i que a documentació inclosa al projecte de construcció "deixa clar que, prèvia a l’obra, caldrà realitzar una anàlisi quantitativa de risc, que haurà de realitzar l’empresa contractista. Amb tot, fonts cupaires han indicat que "als pressupostos generals de l’obra no s’aprecia cap partida dirigida a la descontaminació dels sòls on es pretén ubicar l’aparcament". La formació política ha reiterat, finalment, que no té constància que "des de l’Ajuntament de Reus s’hagi realitzat cap comunicació de les circumstàncies del sòl on es pretén projectar l’aparcament a l’Agència de Residus de Catalunya a Tarragona". 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: