1 de 10
PATRIMONI

Els fons europeus permetran restaurar les cases del Castell d'Amposta i fer-ne un centre turístic

L'Ajuntament obre un concurs d'idees per escollir el millor projecte, que preveu una inversió de 900.000 euros

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i el regidor de Turisme, Pep Simó, davant de les cases del Castell que es rehabilitaran | ACN
per Aguaita, Amposta | 19 d'octubre de 2022 a les 10:07 |
Les cases del Castell d'Amposta, que formaven el complex industrial del molí de Cercós, seran restaurades per ubicar-hi un centre turístic, amb un restaurant, serveis cicloturístics i les dependències administratives de l'oficina de turisme.

L'Ajuntament d'Amposta ha obert, fins aquest pròxim 21 d'octubre, un concurs d'idees per escollir tres projectes arquitectònics del qual sortirà el guanyador. Hi preveu destinar 900.000 euros assignats pels fons Next Generation al territori. L'objectiu del projecte és potenciar aquest espai com a punt d'atracció turística complementant també les actuacions previstes de recuperació de la via verda de la Vall de Safan i l'adquisició d'un vaixell turístic fluvial de propulsió elèctrica.

Les tres cases van ser adquirides fa anys enrere per l'Ajuntament d'Amposta. La compra de l'última planta baixa pendent es va formalitzar fa un any i ha permès impulsar la transformació conjunta. Seran en total uns 700 metres quadrats construïts en dos plantes: se'n restaurarà la façana, s'enderrocarà l'interior i es remodelarà la terrassa que dona al riu. Contindrà un centre de serveis cicloturístics, un restaurant i les dependències administratives de l'oficina de turisme. Es va descartar la possibilitat d'un ús hoteler per incompatibilitat amb la Llei de Costes. Està previst que tot plegat s'acabi d'executar l'abril de 2024.
 
El concurs d'idees, el primer que obre el govern municipal amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes, es troba en marxa des del dia 10 i fins el pròxim 21. Els participants han de plantejar la configuració definitiva de l'espai. La proposta guanyadora serà l'encarregada de redactar el projecte executiu, amb un pressupost de 46.000 euros. Les dues finalistes rebran una compensació de 1.500 euros cadascuna.
 
Segons ha contextualitzat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, el projecte, finançat pel plans de sostenibilitat turística en destí de 2021, ha de permetre relligar la pràctica totalitat de les actuacions subvencionades a les Terres de l'Ebre pels Next Generation, amb un total de 9 milions d'euros.
 

VIsta de la terrassa que dona al riu de les tres cases del Castell que seran rehabilitades amb fons Next Generation Foto: ACN

 
Així, la recuperació de la via verda de la Vall de Safan entre Tortosa i la Ràpita, també seleccionada per als ajuts, entrarà a Amposta per aquesta zona del Castell on s'ubicarà el centre de serveis turístics. Continuarà cap a l'embarcador on se situarà el vaixell turístic elèctric subvencionat i seguirà el seu traçat cap a la Ràpita –un altre dels projectes inclosos-, amb l'opció també de seguir el camí ja habilitat fins Sant Jaume d'Enveja.
 
Tomàs ha recordat que en aquest mateix espai –"el que més atractiu turístic pot tenir" a la ciutat, segons ha remarcat el consistori ja intervé en aquests moments amb la reforma de la biblioteca –amb un pressupost d'1,2 milions- i després d'haver restaurat la façana fluvial i la celòquia del Castell. Tot plegat, segons ha resumit, concorda amb els objectius d'aquests ajuts europeus amb voluntat de transformar l'actual model turístic cap a un altre vinculat al cicloturisme, la gastronomia i l'entorna natural del delta de l'Ebre.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: