1 de 10
SECTOR QUÍMIC

Acció Climàtica obre un expedient informatiu a Repsol per un episodi d'altes concentracions de benzè a Constantí

La companyia assegura que les "puntes" no afecten la salut, però reconeix que és un problema ambiental

Imatge d'arxiu d'instal·lacions de Repsol | Repsol
per ACN, Reus, Catalunya | 18 d'octubre de 2022 a les 17:43 |
El departament d'Acció Climàtica ha obert un expedient informatiu a Repsol per un episodi d'altes concentracions de benzè a Constantí (Tarragonès) la matinada del dissabte 8 d'octubre al complex del polígon petroquímic. Segons els registres automàtics de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat, la primera punta d'aquest contaminant va ser de 139,9 micrograms per metre cúbic a les 4 de la matinada.

Dues hores més tard, la xifra es va enfilar fins als 200,9. Fonts de la companyia han exposat a l'ACN que les concentracions es van produir pel mal estat d'una canonada de la planta, que es troba en parada. També han dit que no ha tingut afectacions per a la salut, si bé han admès que s'ha generat un problema ambiental.

Segons han reconegut fonts de Repsol, la concentració de benzè registrada el passat 8 d'octubre és conseqüència d'una fuga de nafta a les seves instal·lacions. Segons ha avançat el digital Porta Enrere i confirmat l'ACN, l'estació de mesurament de Constantí va registrar 24,3 micrograms per metre cúbic de mitjana (el dia 8) de concentracions d'aquest compost. El departament d'Acció Climàtica també ha detallat que les concentracions es van xifrar en 39,3 micrograms a les 3 de la matinada, en 41,4 a les 5, i al cap de dues hores, en 44,8 micrograms.

La legislació europea, estatal i catalana situa el límit d'exposició de les persones al benzè en cinc micrograms per metre cúbic de mitjana anual. De fet, no estan fixats els topalls diaris d'aquests contaminants, sinó que les puntes queden diluïdes en les mitjanes anuals. El benzè és una substància química cancerígena, que es troba al petroli i la benzina.

L'empresa ha afirmat que va informar el Govern dels fets al mateix moment. El departament d'Acció Climàtica ha requerit més informació i un informe dels fets per esclarir les causes de les elevades concentracions de benzè. Així mateix, augmentaran la vigilància dels controls dels Compostos Orgànics Volàtils mentre s'allargui la parada tècnica de Repsol. També han demanat al Departament de Salut un informe per avaluar l'afectació que hagin pogut tenir aquestes concentracions en la salut dels ciutadans.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: