1 de 10
POLÍTICA

La CUP vol «augmentar i preservar» l'arbrat urbà de Reus

A través d'una moció, al ple de divendres

La CUP porta al ple una moció per «augmentar» l'arbrat urbà de Reus | MBO
per M.B., Reus, Catalunya | 18 d'octubre de 2022 a les 12:33 |
La CUP Reus presentarà una moció al ple del proper divendres (en directe, a Reusdigital.cat) per "augmentar i preservar" l’arbrat urbà a la ciutat. Fonts del grup municipal cupaires han exposat aquest dimarts que, "amb dades de l'ONU a la mà", l’arbrat en una ciutat "té molts beneficis per a les residents i justifica estendre'n la implantació per tot el terme".

La regidora ecologista Mònica Pàmies ha enumerat "alguns dels beneficis que comporta la presència d'un arbrat de qualitat a la ciutat". “A les ciutats amb alts nivells de contaminació, els arbres poden millorar la qualitat de l'aire, fent que siguin llocs més saludables; els arbres adults i madurs regulen el flux d'aigua i exerceixen un paper clau en la prevenció d'inundacions i en la reducció del risc de desastres naturals; la disposició estratègica de l’arbrat també redueix significativament la contaminació acústica a la zona”, ha afirmat.

Pàmies també ha assegurat que la "ubicació estratègica" dels arbres a les ciutats pot ajudar a refredar l'aire entre 2 i 8 graus centígrads. La cupaire ha assenyalat després que la ubicació correcta dels arbres al voltant dels edificis "pot reduir la necessitat d'aire condicionat en un 30%, i reduir les factures de calefacció d'hivern entre un 20 i un 50%". “Gaudir d’arbrat adult i de qualitat a la nostra ciutat és una necessitat ciutadana, perquè ens hi va la salut mental i física, la conservació de la biodiversitat, la lluita contra els desastres mediambientals i l’estalvi energètic, en definitiva, la qualitat de vida de totes”, ha conclòs.

La cupaire ha denunciat que Reus ha patit una "reconversió urbanística on parcs, jardins, l’arbrat i les zones de terra han estat menyspreades i destruïdes per a ser substituïdes per places dures impossibles de gaudir ni a l’estiu, per les altres temperatures i la manca d’ombra, ni a l’hivern, pel fred i vent que no troben aturador".

La moció proposa un total d'11 acords per aprovar. D'entre aquests, la CUP demana modificar la normativa i que aquesta se centri en la "conservació efectiva" de l’arbrat existent en el nostre municipi tant en sòl públic com privat; aprofitar tot espai no edificat per a la plantació d’arbres "per aconseguir que cada ciutadana tingui accés proper a una zona arbrada", o fer convenis de col·laboració amb els centres educatius per tal que l’alumnat participi en aquesta renaturalització urbana, i així crear un vincle afectiu i de respecte. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: