1 de 10
RECERCA

Un excés d'aliments ultraprocessats durant l'embaràs pot afectar les habilitats lingüístiques

És la conclusió de la investigació liderada des de l'IISPV, en la qual han participat 1.800 mares i els seus infants

Un excés d'aliments ultraprocessats pot afectar el desenvolupament de les capacitats lingüístiques de l'infant | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 29 d'octubre de 2022 a les 16:30 |
Un estudi liderat des de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha permès constatar per primer cop que menjar massa aliments ultraprocessats, com begudes ensucrades o patates xips, durant l’embaràs afecta les capacitats lingüístiques i verbals de l’infant. És el resultat d’una investigació pionera en aquest camp a tot el món, que aporta llum a aquest aspecte clau per al desenvolupament i l’aprenentatge en l’etapa de la infància i que evidencia encara més el paper de la dieta en la salut de les persones.

L'estudi va fer un seguiment als infants participants durant 4 anys


Per tal de dur a terme aquesta investigació, s'ha estudiat durant 4 anys (del 2004 al 2008) una
mostra representativa de la població d’Espanya formada per 1.800 mares i els seus respectius fills i filles. S’ha fet un seguiment dels infants des del moment del naixement fins als 5 anys (edat preescolar), etapa en la qual es desenvolupen capacitats lingüístiques com ara el raonament i l’agilitat verbals o la memòria numèrica. L'estudi és una iniciativa del Grup de Recerca NeuorÈpia de l’IISPV amb la col·laboració d’ISGlobal i institucions, com la Universitat Rovira i Virgili i el Centro de Investigación Biomédica en Red.

El responsable d’aquest grup de recerca, Jordi Júlvez, explica amb alguns exemples què volen dir aquests conceptes i quines implicacions tenen per a la salut infantil: “alguns exemples d’habilitats lingüístiques són el fet d’aprendre a relacionar conceptes verbals que són similars tot fent-li completar frases a l’infant del tipus un gat i un gos són... La resposta és mamífers. També estem parlant de la fluïdesa verbal, que podria expressar-se essent capaç de nombrar el nen o la nena, durant 20 segons, noms de diferents fruites”.
 

Membres del grup de recerca del grup NeuroÈpia Foto: CedidaS'ha analitzat les capacitats lingüístiques, manipulatives i el raonament


Segons Júlvez, “en qualsevol societat, país... hi ha qui menja de forma sana i hi ha qui no. Per això, vàrem optar per fer un estudi de tipus poblacional, amb mares i infants amb hàbits alimentaris més i menys saludables, per reflectir aquesta diversitat. Gràcies a aquest enfocament, els resultats i conclusions podran ser aplicades a qualsevol nen o nena en aquesta franja d’edat”.

Per avaluar el desenvolupament d’aquests infants s’ha fet servir l’escala McCarthy, reconeguda internacionalment. Una de les categories d’aptituds mentals més importants que inclouen els seus tests és la referent a les habilitats lingüístiques, que, juntament amb les capacitats no verbals o visuals i perceptives (gràcies a les quals de petits aprenem a manipular materials o elements; a coordinar el nostre cos; i a desenvolupar el raonament no verbal) determinen el grau de cognició general que assoleix l’infant. D’aquí que l’afectació que la dieta té en els infants en aquesta àrea del seu desenvolupament sigui clau.

La classe social i l’economia, altres aspectes clau


Júlia Puig, nutricionista i professional en salut pública del grup de recerca d’IsGlobal, explica els criteris establerts per avaluar si la ingesta d’aliments ultraprocessats en la dieta de les mares que han format part de l’estudi era elevada: “quan van ser acceptades a l’estudi, en primer lloc se’ls va fer respondre un qüestionari de consum alimentari. Per avaluar si la seva dieta contenia una càrrega elevada d’aliments ultraprocessats, les vàrem dividir en tres grups iguals: un en el qual s’incloïen les mares amb un nivell d’ingesta baix d’ultraprocessats, un altre amb un nivell mitjà i un altre, alt". 

A partir d'aquests grups van comprovar, tal com exposa Puig, que "els fills de les mares que formaven part del nivell elevat obtenien una puntuació baixa a l’apartat d’habilitats verbals en el test de McCarthy. És important saber que el perfil d’una mare d’aquest grup era el d’una dona amb estudis primaris, de classe social baixa i que no segueix de forma habitual una dieta mediterrània. Tenir en compte aquests aspectes ens ofereix una visió més global d’aquesta realitat”.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: