1 de 10
PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Mont-roig del Camp aprova un reglament per fomentar els primers pressupostos participatius del municipi

El consistori hi destinarà una partida de 300.000 euros del pressupost del 2023

Imatge del ple celebrat a l'ajuntament de Mont-roig del Camp | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 13 d'octubre de 2022 a les 18:09 |
El ple de l’ajuntament de Mont-roig del Camp ha aprovat, aquest dijous, un reglament per fomentar els primers pressupostos participatius del municipi. Mitjançant aquest document, el consistori vol regular la posada en marxa d’aquesta iniciativa, que preveu una partida de 300.000 euros del pressupost del 2023 perquè els  veïns i veïnes puguin proposar i votar a quines inversions consideren que s’han de destinar aquests diners.

L’objectiu del reglament és establir les normes de participació, les fases i les comissions que s’han de crear per tirar endavant aquesta primera edició de pressupostos participatius, i que pugui servir també per  a futures edicions, subjecte a canvis o millores puguin anar sorgint.

Aquesta acció s’entén com un canvi en la forma de fer polítiques públiques, més oberta i transparent, que fomenta l’apoderament de la ciutadania i la seva capacitat de decisió en la gestió del pressupost municipal.
 

Les diverses fases dels pressupostos participatius


 
La primera fase dels pressupostos participatius, consistirà en la realització de la campanya informativa, amb material imprès i a través del web i les xarxes socials de l’ajuntament. La segona fase consistirà en la recollida de propostes ciutadanes, a partir dels criteris establerts en el reglament aprovat. Les propostes hauran de ser actuacions d’inversió que facin referència a competències municipals, que siguin viables tècnicament i que siguin d’interès general per a tota la població. Les propostes presentades seran valorades pels òrgans creats per a realitzar el seguiment del procés i per validar que es compleixen els criteris establerts en el reglament. Seguidament, les que compleixin els requisits, passaran a la fase de votació.

En aquesta fase hi podrà participar la ciutadania empadronada al municipi major de 16 anys. Un cop fetes les votacions, el pressupost assignat es distribuirà segons l’ordre de propostes més votades fins a esgotar la partida. La fase final comptarà amb la presentació dels projectes guanyadors que s’executaran i la seva posada en marxa.
 
Aquest punt de l’ordre del dia, que ha estat àmpliament debatut, s’ha aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern (PSC, IMM, Verds per més), l’abstenció dels grups municipals d’ERC-MES, Junts i Ara i el vot en contra de Ciutadans.
 

Moció en defensa de la crema de restes vegetal


 
Per altra banda, la sessió plenària ha aprovat (amb tots els vots a favor i l’abstenció de Ciutadans) una moció en defensa de la crema de restes vegetals en els mateixos camps de conreus, presentada pel  grup municipal d’ERC- MES. La iniciativa sorgeix arran de la Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular. En aquesta moció es demana al govern espanyol la modificació  i adequació normativa per fer possible que la pagesia pugui continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als propis camps de conreu.
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: