1 de 10
COMERÇ

Un mes i mig perdut a les llibreries tarragonines: «Hem facturat la meitat»

La recent creació de la distribuïdora Entredos ha creat un coll d'ampolla que va per llarg

La llibreria Adserà de Tarragona, per dins. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Reus, Catalunya | 13 d'octubre de 2022 a les 08:03 |
Els llibres no arriben, els clients es queixen i els estudiants no troben les seves lectures obligatòries del curs. La situació a les llibreries és complicada des de fa aproximadament un mes i mig, quan l'aliança entre Les Punxes i Àgora va donar pas a Entredos Logístics, una nova distribuïdora editorial unificada de la major part del sector del llibre en català. Els seus inicis han estat tortuosos, "primer pel material i ara per la informàtica", si bé també han comunicat des de l'empresa que s'han hagut de doblar torns.

Per ara, doncs, els títols publicats per Anagrama, La Galera o Blackie Books, entre d'altres, estan aturats a la cadena de distribució, després de la posada en marxa d'un nou sistema de preparació de comandes, des de la seu que tenen al polígon de la Granada del Penedès. Va ser en aquesta localització on van començar a treballar, setmanes abans, amb un tancament que va durar gairebé tot l'estiu i del qual les llibreries ja n'estaven assabentades.

"Confiàvem que a començaments de setembre ja funcionaria", explica Montsant Fonts, de la Llibreria Gaudí de Reus. "Les novetats les hem anat rebent, el problema és a les comandes, quan necessitem fer reposició, hem de creuar els dits de no vendre tota la comanda", assenyala Fonts, que lamenta que tampoc la via de les subdistribuïdores funciona. "Si les lectures d'institut són del Grup 62, La Galera, La Butxaca i aquestes editorials, ja hem begut oli", comenta aquesta llibretera, que es queixa de la "irregularitat" del servei. Alerta, però, que això no succeeix en la resta del sector editorial, com ara les editorials Barcanova o La Baula, que "funcionen i arriba amb normalitat".

Situació similar pateixen a la Llibreria Roca, a Valls. Júlia Secall explica que "des de fa 72 dies només rebem no amb excessiva puntualitat les novetats", mentre que tot just ara els han arribat algunes comandes de la primera setmana de setembre. "Estem sense diccionaris i a punt de començar la campanya dels 6 anys de la Generalitat", recorda, "al mes de setembre hem fet la meitat de vendes". La resposta dels clients a la capital de l'Alt Camp depèn de la fidelitat que tinguin a la llibreria: "Hi ha clients que ho poden entendre, però hi ha molta gent que va a Amazon fins que allà també s'acaben". Fins i tot ha hagut de modificar la seva manera de treballar amb les xarxes socials: "No puc publicar que han arribat les novetats, perquè si se m'acaben no puc saber quan tornarem a tenir-ne".

I qui s'ha queixat més és la Llibreria Adserà, a Tarragona, a través d'aquestes mateixes xarxes socials. Gertrudis Adserà comenta que "tot el que és llibre de fons" no els arriba des de l'agost, les comandes arriben "duplicades o malament" i si no tenen un llibre "passa a la cua, em pot arribar després de Nadal". Segons ha pogut escoltar dels seus clients, molts "han tirat de Wallapop", i si bé la davallada en la facturació és significativa creu que "qui pateix més és la petita editorial". Tot i així, es mostra optimista: "Ja s'anirà solucionant".

La Capona, a una setmana d'obrir


I mentre el sector intenta continuar treballant, a Tarragona està a punt de néixer un nou negoci. La Capona va tancar el passat 30 de juny, però el relleu finalment va arribar de la mà de la cooperativa Combinats, en un anunci fet al passat mes de setembre. Un mes després de la data prevista de reobertura, finalment sembla que les portes d'aquest local del carrer Gasòmetre deixaran d'estar tancades al públic. "Abans de dijous que ve", segons apunta Oriol Picas, el responsable d'aquest nou projecte, hauria d'estar tot llest.

La marxa dels treballadors que anteriorment hi havia a La Capona ha obligat a iniciar un nou procés de selecció. "Estem acabant de buscar un últim perfil de llibreter, que a Tarragona va molt buscat", assegura Picas, qui sí que detalla que ja tenen les altres dues persones seleccionades. El projecte es portarà entre ells quatre, però amb el suport administratiu de la cooperativa, un sistema diferent a l'anterior.

En el cas de La Capona, també els ha afectat aquesta incidència en la distribució. "Fins i tot el Gremi de Llibreters s'hi ha ficat pel mig", avisa aquest llibreter, que augura que "a mig termini" es pugui resoldre. Sigui com sigui, la setmana vinent Tarragona tornarà a tenir dues llibreries generalistes de proximitat, i prometen una "festa" d'obertura per celebrar-ho.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: