1 de 10
RECERCA

Un projecte amb participació de la URV redueix el risc dels joves de patir un trastorn emocional

Es calcula que un 50% dels problemes emocionals apareixen abans dels 14 anys | ACN
per E.R., Reus, Catalunya | 10 d'octubre de 2022 a les 15:50 |
Es calcula que un 50% dels problemes emocionals apareixen abans dels 14 anys i s’estima que més d’un milió i mig de persones joves a l’estat "pateix o es troba en situació de tenir ansietat i depressió". En aquesta línia, l'objectiu de promoure de la salut i el benestar emocional del jovent és el leitmotiv del projecte PROCARE, liderat per la Universitat de Jaén i en el que participen investigadores de la Universitat Rovira i Virgili a través del grup de recerca en Nutrició i Salut Mental (NUTRISAM); de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat de Miami (Estats Units).

Estratègies de gestió emocionalLa iniciativa ha promogut dos programes d’intervenció en joves que tenen algun factor de risc de desenvolupar problemes emocionals (PROCARE+), i també en aquells que ja presenten símptomes incipients i que, per tant, tenen un alt risc de presentar un problema emocional en un futur (PROCARE+I). En ambdós casos s’ha comprovat que les estratègies de gestió emocional dins d’aquest programa disminueixen significativament el risc de patir un trastorn d’aquest tipus i redueixen el malestar emocional quan els símptomes ja són evidents.

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental s’han difós uns vídeos del programa PROCARE+ i PROCARE+I per explicar el projecte. Baixa resiliència, conflictes familiars, bullying, problemes amb el pes o excés en l’ús de pantalles són factors de risc a l’hora de patir problemes emocionals. El programa se centra en aquestes persones: joves sense trastorns emocionals però que presenten algun d’aquests factors de risc que s’han identificat a través de les respostes a una enquesta en línia.

Primers resultatsDe la seva banda, també s’ha desenvolupat el programa PROCARE-I, que "va un pas més enllà" i se centra en joves que ja mostren símptomes incipients de problemes emocionals i, per tant, tenen un alt risc de patir-los.

Com a resultat de la implementació d’aquest programa ja s’han obtingut les primeres dades, que mostren "un clar efecte positiu": en aquelles persones amb factor de risc de patir problemes emocionals incloses al programa PROCARE+ s’ha aconseguit reduir el seu malestar emocional en un 50%, disminuir un 59% el risc de desenvolupar un problema en el futur, a més d’augmentar en un 10% la seva qualitat de vida, un 65% la resiliència, la capacitat per gestionar emocions intentes (un 15%) i la regulació emocional (un 18%).

En aquell col·lectiu de joves que ja presenta algun símptoma, i que per tant està inclosa en el programa PROCARE+I, la intervenció els ha ajudat a reduir el seu malestar en un 50% i el risc d’acabar desenvolupant un trastorn emocional en un 33%, a més d’augmentar la seva qualitat de vida (12%) i la capacitat per gestionar les emocions intenses (un 6%) i un augment de la resiliència (41%). En conseqüència, la investigadora del departament de Psicologia de la URV Fina Canals aposta per continuar treballant en favor d’una bona salut mental “ja que no hi ha futur sense adolescents emocionalment sans”.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: