Es calcula que un 50% dels problemes emocionals apareixen abans dels 14 anys i s’estima que més d’un milió i mig de persones joves a l’estat "pateix o es troba en situació de tenir ansietat i depressió". En aquesta línia, l'objectiu de promoure de la salut i el benestar emocional del jovent és el leitmotiv del projecte PROCARE, liderat per la Universitat de Jaén i en el que participen investigadores de la Universitat Rovira i Virgili a través del grup de recerca en Nutrició i Salut Mental (NUTRISAM); de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat de Miami (Estats Units).
Estratègies de gestió emocional
La iniciativa ha promogut dos programes d’intervenció en joves que tenen algun factor de risc de desenvolupar problemes emocionals (PROCARE+), i també en aquells que ja presenten símptomes incipients i que, per tant, tenen un alt risc de presentar un problema emocional en un futur (PROCARE+I). En ambdós casos s’ha comprovat que les estratègies de gestió emocional dins d’aquest programa disminueixen significativament el risc de patir un trastorn d’aquest tipus i redueixen el malestar emocional quan els símptomes ja són evidents.
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental s’han difós uns vídeos del programa PROCARE+ i PROCARE+I per explicar el projecte. Baixa resiliència, conflictes familiars, bullying, problemes amb el pes o excés en l’ús de pantalles són factors de risc a l’hora de patir problemes emocionals. El programa se centra en aquestes persones: joves sense trastorns emocionals però que presenten algun d’aquests factors de risc que s’han identificat a través de les respostes a una enquesta en línia.
Primers resultats
De la seva banda, també s’ha desenvolupat el programa PROCARE-I, que "va un pas més enllà" i se centra en joves que ja mostren símptomes incipients de problemes emocionals i, per tant, tenen un alt risc de patir-los.
Com a resultat de la implementació d’aquest programa ja s’han obtingut les primeres dades, que mostren "un clar efecte positiu": en aquelles persones amb factor de risc de patir problemes emocionals incloses al programa PROCARE+ s’ha aconseguit reduir el seu malestar emocional en un 50%, disminuir un 59% el risc de desenvolupar un problema en el futur, a més d’augmentar en un 10% la seva qualitat de vida, un 65% la resiliència, la capacitat per gestionar emocions intentes (un 15%) i la regulació emocional (un 18%).
En aquell col·lectiu de joves que ja presenta algun símptoma, i que per tant està inclosa en el programa PROCARE+I, la intervenció els ha ajudat a reduir el seu malestar en un 50% i el risc d’acabar desenvolupant un trastorn emocional en un 33%, a més d’augmentar la seva qualitat de vida (12%) i la capacitat per gestionar les emocions intenses (un 6%) i un augment de la resiliència (41%). En conseqüència, la investigadora del departament de Psicologia de la URV Fina Canals aposta per continuar treballant en favor d’una bona salut mental “ja que no hi ha futur sense adolescents emocionalment sans”.