1 de 10
ANÀLISI POLÍTICA

El comiat d'Andreu Martín

La seva renúncia com a candidat del PSC Reus a les municipals de 2023 deixa en mans de Sandra Guaita el repte de recuperar l'alcaldia

Martín, al carrer de la Mar, en una imatge d'arxiu de fa uns mesos | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 31 d'octubre de 2022 a les 08:00 |
Aquests dies ha estat notícia la renúncia de l'alcaldable del PSC Reus a les eleccions municipals de 2023, Andreu Martín. Ho va explicar als mitjans local el propi portaveu del grup municipal al ple, acompanyat de l'escollida per agafar el relleu: la diputada al Congrés Sandra Guaita. Motius personals han portat el ja excandidat a retirar-se la cursa electoral que viurem en un mesos, si bé es mantindrà com a regidor fins al final del mandat. Al seu torn, la nova cap de llista compaginarà la seva tasca a Madrid amb els actes de campanya. 

La figura de Martín ha estat d'especial rellevància, per al PSC Reus. Regidor des de l'any 2011, l'any 2016 es va trobar tot havent de fer de portaveu del grup municipal un cop consumades les renúncies de Francesc Vallès i Núria Borrell. Cal recordar que als comicis de 2015, els socialistes van obtenir quatre regidors, lluny dels registres assolits anteriorment amb líders com Josep Abelló o Lluís Miquel Pérez. No obstant això, Martín va consolidar-se durant els anys següents, fins a ser proclamat alcadable farà quatre anys, per les eleccions de 2019. 

De quatre a sis regidorsI els resultats van ser bons, ja que el PSC va créixer a les urnes i va millorar els resultats previs. D'aquesta manera, els socialistes van passar dels quatre regidors obtinguts el 2015 a tenir-ne mitja dotzena. Els resultats registrats a les eleccions, a banda, van permetre múltiples lectures i pronòstics en els dies posteriors. De fet, i com que Esquerra també va aconseguir sis regidors (quan venien de tenir-ne un parell), en determinats cercles es va arribar a plantejar la possibilitat de construir un govern que esdevingués una alternativa als liderats fins llavors per Carles Pellicer

Regidor des de l'any 2011, el 2016 es va trobar tot havent de fer de portaveu del grup municipal un cop consumades les renúncies de Francesc Vallès i Núria Borrell


Fins i tot la CUP (va obtenir tres regidors), que ha carregat amb duresa (i en reiterades ocasions) contra els socialistes arran de l'aplicació de l'article 155, va assumir no poques contradiccions internes i va analitzar l'opció de fer confiança a un pacte que, finalment, no va prosperar. Esquerra i Noemí Llauradó es van estimar més mantenir l'aliança amb Pellicer i l'Ara Reus de Daniel Rubio abans que explorar altres terrenys. Aquesta va argumentar la decisió presa en el marc d'un pacte d'"abast nacional" amb Junts per Catalunya. Temps després, va arribar a la presidència de la Diputació de Tarragona. 

A la proclamació de Pellicer com alcalde en l'actual mandat, que va tenir lloc el juny de 2019, Martín es va reivindicar com el cap de l'oposició. La seva intervenció va ser especialment dura contra Esquerra, a qui va acusar de "fer de crossa de Pellicer sense tenir en compte la voluntat dels electors", que al seu parer s'havien expressat pel canvi, a les urnes. Hores abans de la investidura del batlle, de fet, i en una compareixença de premsa, va revelar haver lliurat a Llauradó una proposta de cartipàs de la qual va assegurar no haver-ne obtingut mai cap resposta. 

L'alternativa al governEsquerra, per part seva, va mirar d'argumentar la decisió tot al·ludint, entre altres qüestions, precisament a la postura socialistes respecte la independència. Curiosament, el mateix posicionament no ha impedit que al Congrés puguin entendre's amb els socialistes quan a aquests els interessa. Altre cop a l'oposició, el PSC de Martín ha centrat part de la seva estratègia política i mediàtica en denunciar determinades formes d'un govern municipal amb majoria. El discurs l'ha focalitzat en l'atenció al veïnat dels barris més enllà del nucli antic, on tradicionalment sempre ha estat ben rebut. En essència, els socialistes han mirat d'erigir-se en l'alternativa a Pellicer... i Llauradó. 

N'és una prova tot el seguit d'accions d'oposició al tancament del mercat del Carrilet, o l'impuls d'una mena de procés participatiu en línia (a partir del lema I tu, quin Reus vols?) que segons es va apuntar en el seu moment va recollir un miler d'aportacions de ciutadans de la capital del Baix Camp. No obstant això, el PSC Reus ha fet costat al govern de Pellicer, Llauradó i Rubio en projectes estratègics de ciutat, tot aprofitant el lideratge socialista al govern central.

Martín va argumentar sovint haver fet una oposició "dura" quan tocava, però "sempre responsable"


Sense anar més lluny, la proposta dels Pressupostos generals de l'estat (PGE) preveu inversions per fer l'estudi del desdobament de la carretera N-420 entre Reus i Alcanyís, al Baix Aragó, i d'altres relaciones amb les estacions de Bellissens i intermodal. Un altre recent és la proposta de pressupost municipal per al 2023 que els socialistes van presentar en públic al Castell del Cambrer, a principis d'octubre, i que haurien fet arribar als components del govern Pellicer per tal que "s'analitzi i es valori". Entre altres mesures, per cert, aposta per construir més habitatge social i per dotar de més recursos la Guàrdia Urbana. 

Una opció continuistaPer tot plegat, i quan va ser proclamat alcadable just abans de l'estiu, Martín va argumentar sovint haver fet una oposició "dura" quan tocava, però "sempre responsable". La tendència, també en clau nacional i estatal, dibuixava a l'horitzó un escenari positiu per als socialistes. L'encara portaveu no se'n va amagar, en compareixences diverses per als mitjans de comunicació locals: "És el nostre moment", va pronosticar. Sense Pellicer a la cursa electoral, i després d'anys al capdavant del PSC Reus, Martín tenia lògiques opcions de fer un bon resultat, qui sap de situar-se com el líder de la llista més votada als comicis. Les coses, però, han canviat en les últimes setmanes. I com a col·laboradora estreta tots anys, la figura de Guaita pot interpretar-se, a nivell estratègic, com l'opció continuista del projecte socialista per recuperar la batllia reusenca. 

És d'esperar que Martín pugui fer costat a Guaita en els mesos de precampanya que ja arriben, i que comparteixin la seva visió de ciutat. Certament, la diputada tornarà a la política municipal amb l'experiència adquirida en un Congrés on ha anat a "treballar per Reus", segons ha assenyalat en diferents ocasions, i podrà nodrir-se de la dels seus companys d'agrupació local. 

Article publicat a NW. La Revista de Reus el novembre de 2022. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: