Recentment, a l'Hospital Sant Joan de Reus s'hi ha presentat una nova incorporació, a la seva anomenada
galeria de metges. La imatge del
traumatòleg Francisco Jimeno Vidal (1906-1978) ja és a
l'espai museístic del centre sanitari de la capital del Baix Camp, al costat d'altres il·lustres de la salut com Pere Mata i Fontanet (1811-1877), Josep Alberich i Casas (1824-1878), Francesc Gras Fortuny (1858-1943) i Alexandre Frias i Roig (1878-1963), entre altres.
La figura del reusenc Jimeno Vidal és
especialment rellevant en tractar-se d'un dels pioners de la
traumatologia moderna a Catalunya. Durant la Guerra Civil, el doctor va ser director de l’Hospital de Sang ubicat a l’Institut Pere Mata de la nostra ciutat, i cap quirúrgic del preventori de la Sabinosa.
Estudis a Barcelona, estades europees
Posteriorment va posar en marxa un hospital per a malalts traumatològics de 700 llits a Banyoles. Durant aquest temps va atendre més de 6.000 fractures (unes 500 de fèmur) amb una mortalitat de només 3,5%, tot esdevenint en conseqüència
un dels metges amb més experiència traumatològica de tot l’estat.
Fill de militar de Cartagena instal·lat a Reus, Jimeno Vidal se'n va anar a Barcelona per acabar el batxillerat amb 14 anys. Va fer de mosso de farmàcia (també quan ja estudiava a la Facultat de Medicina) per mantenir-se. Un cop llicenciat, el 1929, va tenir en
Joaquim Trias Pujol un dels seus mentors, de qui va aprendre cirurgia al Clínic de la capital catalana.
L'especialització en
cirurgia ortopèdica i traumatològica la va completar a França. Altre cop en territori estatal, se'n va anar a Madrid i més tard a Viena, amb el doctor Lorenz Böhler, precisament pel consell de Trias Pujol. A la capital d'Àustria hi va aprendre tècniques i tractaments novedosos per a fractures amb estructures de guix.
Rellevància internacional
Ja en el període de guerra, la seva dona Gerta Kromarch va ser acusada de traïció i va ser afusellada. El règim franquista va fer que fos destituït de tots els seus càrrecs docents i professionals. Va tornar a Viena, on durant la segona Guerra Mundial va posar-se a disposició dels ferits de guerra alemanys. Després d'una estada a Suïssa, va tornar a Barcelona i va treballar per a mútues i similars, tot centrant-se especialment en accidents laborals.
Va ser membre fundador i president de la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica, entre altres càrrecs. La seva notorietat va ser internacional, ja que va impartir cursos i va pronunciar conferències arreu.
L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus acull, des del maig de 2013, un espai museístic dedicat a la sanitat, que "vol ser una mirada a l'evolució d'aquesta, en l'àmbit local", segons s'ha assenyalat des del centre. Tot plegat, a partir de tres institucions: l'institut Pere Mata, l'institut de Puericultura doctor Frias i el propi hospital.