1 de 10
POLÍTICA

La CUP alerta que part del sòl de l'antiga Hispània està contaminat

Els independentistes apunten a l'informe del projecte, encarregat pel consistori, i carreguen contra el govern per la seva "inacció"

Pàmies i Fernández han comentat algunes dades d'un informe sobre la contaminació de part del sòl de l'antiga Hispània | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 6 d'octubre de 2022 a les 12:50 |
Part del sòl dels terrenys de l'antiga Hispània està contaminat. Ho ha exposat la CUP aquest migdia de dijous, a partir d'un informe del projecte encarregat per l'Ajuntament de Reus, per carregar contra la "inacció" del consistori a l'hora de valorar, entre altres qüestions, l'establiment d'un protocol específic de tractament terres que protegeixi el veïnat. A la zona s'hi ha previst construir un aparcament subterrani de tres places (i de més de 300 places) i habitatges. "No estem en contra que s'hi facin pisos, perquè a Reus en manquen", ha precisat el regidor Edgar Fernández

Es plantegen una denúnciaLa denúncia de la CUP, doncs, se centra en el projecte de l'aparcament i les consideracions que consten en un informe del projecte en què es detalla que els nivells d'elements com el plom, el mercuri o el cadmi "són elevats". La regidora Mònica Pàmies ha assenyalat que els cupaires han consultat experts en la matèria, i que aquests han manifestat que cal comunicar a la Generalitat quina és la situació, així com realitzar un estudi per determinar quin és l'abast concret de la contaminació. Aquesta tindria el seu origen, segons s'ha comentat aquest dijous, en el vessament d'olis i altres productes dels vehicles que hi havia a les antigues cotxeres. 

Pàmies ha lamentat que "tot i disposar d'aquesta informació", l'ajuntament "no hagi actuat encara" i que, de fet, el projecte estigui tirant endavant. En aquesta línia, ha assenyalat que s'ha presentat un escrit a Secretaria i Intervenció del consistori per tal que es pronunciïn al respecte. En funció de la resposta obtinguda, la formació anticapitalista no ha descartat interposar una denúncia a la Generalitat de Catalunya per aturar la construcció de l'aparcament. En tot cas, els regidors de la CUP han subratllat que els informes existents on consten les dades sobre la contaminació de part del sòl de l'indret "són consultius, no pas vinculants". 

La CUP qüestiona, en essència, el projecte de l'aparcament. Pàmies ha indicat que aquest s'ha projectat en una zona de baixes emissions, i que la sortida de fums s'ubicaria "a tocar" d'una façana on hi viu veïnat i hi ha un centre veterinari. El sector on s'ha detectat presència dels elements esmentats és, a més, a prop d'una mina que "podria estar escampant contaminants", segons ha argumentat la regidora. Fernández ha apuntat que "en tot cas, la responsabilitat seria de l'empresa que va contaminar el sòl, i no de l'ajuntament". El consistori, "però ha d'actuar". Una altra de les accions a desenvolupar, han dit els cupaires, passaria per elaborar un "protocol de descontaminació", amb especial protecció als treballadors i als veïns de l'àrea. Això podria disparar el cost del projecte previst (valorat en uns 11 milions), raó per la qual han instat el govern a "reflexionar" si val la pena tirar-lo endavant.

L'ajuntament segueix "escrupolosament" la normativaFonts del consistori consultades per Reusdigital.cat han exposat que aquest segueix "escrupolosament" els passos normatius per a la futura gestió dels residus vinculats al projecte de construcció de l’aparcament subterrani de la Hispània. Des de l'ajuntament s'ha apuntat que els informes indiquen que els materials contaminants són "en una àrea molt localitzada" de la parcel·la, i que a documentació inclosa al projecte de construcció "deixa clar que, prèvia a l’obra, caldrà realitzar una anàlisi quantitativa de risc, que haurà de realitzar l’empresa contractista. 

Per tot plegat, i com que el projecte ha superat la fase d’exposició pública sense que hagi rebut cap al·legació, han afegit des del consistori, aquest "segueix endavant amb el projecte tal i com té previst".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: