BROSSA

Illes emergents, el nou sistema de recollida de residus al nucli antic

Són uns semiremolcs tancats portàtils amb contenidors

Rubio i Pellicer fan una demostració del funcionament de les illes emergents | Reus.cat
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 6 d'octubre de 2022 a les 11:18 |
L’Ajuntament de Reus posarà en marxa a partir del proper dilluns 10 d’octubre un nou sistema de recollida selectiva de residus amb illes emergents per als veïns i veïnes del nucli antic de la ciutat. Les illes emergents són uns semiremolcs tancats portàtils amb contenidors per a la recollida selectiva de residus que s’instal·len unes determinades hores al dia i es traslladen amb un vehicle elèctric tractor.

En aquest cas, les illes emergents seran tres en una primera fase, i s’ubicaran a la plaça del Teatre, la placeta dels Argents i la plaça d'Evarist Fàbregas i Pàmies. Posteriorment, es valorarà la ampliar-ho a més zones del nucli antic, segons han exposat en roda de premsa el batlle, Carles Pellicer, i el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio.

Ús domèsticLa posada en funcionament del nou sistema comportarà el tancament dels contenidors soterrats que hi havia en aquestes ubicacions. Les illes emergents donaran servei en horari de 7 de la tarda a 11 de la nit per un ús exclusiu en l’àmbit domèstic. Fora d’aquest horari es trauran.

En aquestes illes es podran dipositar fraccions de recollida orgànica, envasos, paper i cartró, vidre, resta, olis vegetals i tèxtil.

Els comerços mantenen el sistema porta a portaEls comerços, al seu torn, continuaran amb el sistema porta a porta. El nou sistema, que funciona als nuclis històrics de ciutats com Palma de Mallorca, "contribueix a la reducció de pudors, millora l’estètica i neteja dels carrers, elimina la contaminació acústica per la recollida i també la contaminació atmosfèrica ja que s’utilitza un vehicle elèctric", segons han indicat Pellicer i Rubio.

A més a més, han precisat, es recupera espai d’ús públic "ja que es limita l’ús de l’espai a un horari concret".

Com funcionen, les illes emergents?Les illes emergents són uns semiremolcs que es posicionen a terra mitjançant un mecanisme electrohidràulic accionat des d’un vehicle elèctric que les transporta i recull, anomenat tractora, i que inclouen contenidors per a la recollida selectiva de residus.

Les boques d’entrada de residus estan situades a ambdós costats. La capacitat de cada illa emergent és de dos contenidors de 360 litres i quatre contenidors de 800 litres. En total, doncs, tenen una capacitat de 3.920 litres. Amb el desplegament els set dies per setmana, la capacitat setmanal és de 27.440 litres.

El desplegament de les illes emergents vindrà acompanyat d’una campanya informativa. Es repartiran cartells informatius i un equip d’educadors ambientals farà visites als domicilis els dies 6, 7 i 8, 10 i 11 d’octubre. A partir del dia 10, els informadors estaran físicament a les illes emergents en l’horari de recollida per resoldre dubtes. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: