1 de 10
OPINIÓ

Pressupostos participatius, eina de ciutat

per Montserrat Flores Juanpere, Reus, Catalunya | 5 d'octubre de 2022 a les 13:36 |
Els pressupostos participatius són una eina de ciutat, no només perquè ens conviden a pensar com es pot millorar l'espai públic a l'entorn on vivim. En les convocatòries anteriors, reusenques i reusencs han proposat que en determinades zones hi feien falta fonts o papereres, que es podia crear un parc, una sala de jocs infantils o un espai multisensorial, que es podia millorar la il·luminació dels passos de vianants, l'ombra dels parcs i l'accessibilitat de l'espai públic per a persones amb diferents capacitats.

D'aquesta manera, es va completant el mapa de necessitats públiques i, en algunes ocasions, se n'incorporen de noves que no s'havien tingut en compte abans en les polítiques públiques. L'efecte dels pressupostos participatius va molt més enllà, però. Ens fa conèixer les necessitats i propostes d'altres persones.

Ens permet debatre sobre elles en els tallers i sessions presencials. Motiva les persones proposants a defensar i argumentar la seva proposta per tal de convèncer la ciutadania i rebre el màxim nombre de vots possibles, i també a comprendre els condicionants tècnics de la seva proposta.

I quan llegim el conjunt de propostes finalistes per decidir quines votarem, ens submergeix en tota una diversitat d'interessos i sensibilitats. Un exercici de democràcia deliberativa molt important. A més, les propostes guanyadores són seguides amb interès per part de les persones que les han proposat o les han votat, de tal manera que aquella obra o millora compta des de l'inici amb l'adhesió crítica i exigent de l'entorn on s'ubicarà.

Les propostes guanyadores esdevenen un motiu d'adhesió als afers públics, dels quals l'Ajuntament n'ha de donar compte i explicar les raons dels canvis que es puguin produir en la seva execució. I, en darrer terme, els pressupostos participatius reforcen el convenciment que totes les persones que vivim a la ciutat tenim capacitat per detectar necessitats i prioritzar-les.

Són una eina de participació que parteix del concepte de ciutadania empoderada. Aquest mes d'octubre, l'Ajuntament de Reus ha tornat a engegar una convocatòria de pressupostos participatius. Totes les persones de més de 14 anys empadronades a Reus tenen fins al 6 de novembre per presentar idees als pressupostos participatius de la ciutat.

Des de la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals esperem amb delit la teva proposta!

Montserrat Flores Juanpere és regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: