1 de 10
LITERATURA

Recuperar les pors antigues

Antoni Munné-Jordà | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 30 de setembre de 2022 a les 11:23 |
Ara que sembla que la novel·la negra supera amb escreix el seu ostracisme i va camí d'entrar en la sobreproducció, li comença a arribar el torn reivindicatiu a un altre dels gèneres més populars i més menystingut per crítics i autoritats literàries, la ciència ficció i el fantàstic, lligada en algunes ocasions al terror.
 
I a casa nostra, el degà per excel·lència del gènere és, per mèrits propis, Antoni Munné-Jordà. La producció i la feina de divulgació que ha fet i fa, no té preu i, de fet ha passat per tots els papers de l'auca, des de la Societat Catalana de Ciència-Ficció, com a director de col·leccions específiques, com a antòleg de recopilacions i òbviament com a autor.
 
L'editorial Medusa, creada al Pirineu per David Gálvez Casellas i Oliver Vergés Pons ha publicat Sis pamflets de por i una traducció del mestre Munné. Es tracta d'un curiós i interessant híbrid que arrenca d'un premi, el Joan Ballester de 1973 i d'un llibre que no es va arribar a publicar. D'allí surten uns relats ja editats, La integració i El gat, al recull El mirall venecià i L'espectre, L'escala i A Jonathan a la revista Catarsi. El volum s'arrodoneix amb relats inèdits i amb la traducció de Frritt-Flacc, un relat de Jules Verne.
 
El llibre, amb textos escrits entre el 1968 i el 1973,  ens permet descobrir la literatura dels primers anys d'Antoni Munné-Jordà i representa una impagable ocasió d'acostar-se a les beceroles del mestre, a tot allò que el neguitejava quan la dictadura franquista encara semblava un mur insalvable.
 
Una obra necessària, diria que imprescindible per a tots aquells que estimin o tinguin un mínim interès pels universos fantàstics, per recuperar els primers passos d'un dels nostres grans i per anar descobrint també els primers passos d'una editorial valenta, arriscada i prometedora. Qui en dona més?
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: