1 de 10
PATRIMONI

Desmuntaran parcialment les graderies reconstruïdes de l'amfiteatre de Tarragona

Es tracta d'una construcció dels anys anys setanta

La graderia de l'amfiteatre romà de Tarragona. | Manel R. Granell
per Redacció, Tarragona | 29 de setembre de 2022 a les 09:45 |
Les graderies de la suma cavea de l'amfiteatre romà de Tarragona, reconstruïdes als anys setanta del segle XX, seran parcialment desmuntades, un cop avaluat l'informe encarregat a un equip de professionals extern i consensuat amb els tècnics de l'Ajuntament. Aquesta decisió s'ha informat també a la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i a aquelles entitats vinculades a la protecció del patrimoni històric com l'ICAC, ICOMOS o la RSAT.

Segons un comunicat del consistori, "la progressiva degradació estructural d'aquestes graderies i els conseqüents riscos de desestabilització i esfondrament van propiciar la instal·lació d'una estructura d'estintolament l'any 2018. Des d'aleshores, una situació que havia de ser provisional s'ha allargat  a l'espera d'obtenir els estudis específics per tal de diagnosticar la situació i avaluar les possibles solucions encaminades a l'aprofitament o no de les grades, valorant-ne la seva viabilitat tan tècnica com econòmica, així com tenint present la conservació del patrimoni com a eix prioritari".   

Els darrers episodis de pluges torrencials també estan accelerant el desgast de les patologies identificades sobre aquesta part del monument, així com del mateix terreny i, segons l'Ajuntament, "és necessari iniciar una correcta gestió d'aigües del sector".

L'informe ha determinat que cal iniciar de forma imminent una solució tècnica viable per a sostenir i estabilitzar amb garanties la part de l'amfiteatre reconstruïda als anys 70, que no afecti la resta del monument. Per tot això, després d'avaluar aquest informe i fer les consultes tècniques pertinents, els tècnics de l'Ajuntament han conclòs, en base a criteris de conservació, prevenció i protecció del patrimoni històric, que la solució més adient és el desmuntatge parcial d'aquestes graderies fins a assolir un grau de consolidació òptim, seguint els procediments indicats en l'informe municipal.   

Atesa la situació, l'actuació s'iniciarà d'immediat. De fet, aquest mateix matí, s'ha començat a senyalitzar la zona i entrar material. Per a dur a terme aquestes obres, la conselleria de Patrimoni ha valorat la intervenció en 350.000 euros, partida pressupostària que es portarà a aprovació al consell plenari extraordinari d'aquest proper divendres 30 de setembre.

Com s'explica a l'informe, en funció dels resultats del desmuntatge parcial, de la investigació arqueològica i de l'anàlisi estructural; es determinaran les accions a emprendre, al mateix temps que es començarà a treballar en el necessari Pla Director de l'Amfiteatre, partida que estarà inclosa al pressupost municipal 2023.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: